Рецепта на деня: Кюфтенца с лапад и сирене

10 Април, 2025 10:05 5 518 6

  • кюфтенца-
  • лапад-
  • сирене-
  • постно-
  • какво да сготвя

Вкусно пролетно ястие

Рецепта на деня: Кюфтенца с лапад и сирене - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 300 г лапад (или спанак, коприва, листа от цвекло);
  • 100 г булгур (фино смлян);
  • 200 мл вряла вода;
  • 2 яйца;
  • 100 г краве сирене (натрошено);
  • 1 малка глава лук (настъргана);
  • 2 скилидки чесън (пресовани);
  • 1 ч.л. бакпулвер;
  • 3–4 с.л. галета или натрошени сухари;
  • 1 ч.л. чубрица или джоджен;
  • 1/2 ч.л. черен пипер;
  • Сол на вкус;
  • Олио или зехтин за готвене.

Начин на приготвяне:

Приготвяне на булгура:

Изсипете булгура в купа и го залейте с горещата вода. Покрийте и оставете да набъбне за 10–15 минути. Отцедете, ако е останала вода, и оставете да изстине.

Подготовка на лапада (или заместващ зеленчук):

Измийте и нарежете лапада на ситно. Бланширайте за 1 минута във вряща подсолена вода. Отцедете добре и охладете.

Смесване на съставките:

В голяма купа смесете лапада, набъбналия булгур, яйцата, сиренето, лука, чесъна, подправките и галетата. Разбъркайте до плътна и лепкава смес. Ако е прекалено рехава – добавете още галета.

Оформяне и печене:

Оформете кюфтенца, подредете в тава с хартия и намажете с олио или зехтин. Печете на 200°C за 20–25 минути, като ги обърнете по средата.

Източник: facebook.com

Поднесете със сос от кисело мляко с чесън, хумус или салата от пресни зеленчуци.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    6 2 Отговор
    Който обича булгур , добре ! Но който го мрази като мен , може да го замени с варени картофи ! И друга препоръка - вместо лапад използвайте киселец ! Ще получите много интересен вкус !
  • 2 Лазарка

    1 6 Отговор
    Най-накрая тия мюслюмани пуснаха постна рецепта.
  • 3 Град Кубрат

    3 2 Отговор
    Благодаря Ви госпожо Маринова за поредния буламач.
  • 4 Ти си

    1 0 Отговор
    Или , или , или , или и 200 мл вряла вода и пак или или ......
  • 5 Димитър Б.

    6 4 Отговор
    Възстановявайте паметника на съветската армия, щото на булгур и цвекло няма да издеяните дълго.

    Коментиран от #6

  • 6 Не,

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Димитър Б.":

    Продажник.