Необходими продукти:
- 300 г лапад (или спанак, коприва, листа от цвекло);
- 100 г булгур (фино смлян);
- 200 мл вряла вода;
- 2 яйца;
- 100 г краве сирене (натрошено);
- 1 малка глава лук (настъргана);
- 2 скилидки чесън (пресовани);
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 3–4 с.л. галета или натрошени сухари;
- 1 ч.л. чубрица или джоджен;
- 1/2 ч.л. черен пипер;
- Сол на вкус;
- Олио или зехтин за готвене.
Начин на приготвяне:
Приготвяне на булгура:
Изсипете булгура в купа и го залейте с горещата вода. Покрийте и оставете да набъбне за 10–15 минути. Отцедете, ако е останала вода, и оставете да изстине.
Подготовка на лапада (или заместващ зеленчук):
Измийте и нарежете лапада на ситно. Бланширайте за 1 минута във вряща подсолена вода. Отцедете добре и охладете.
Смесване на съставките:
В голяма купа смесете лапада, набъбналия булгур, яйцата, сиренето, лука, чесъна, подправките и галетата. Разбъркайте до плътна и лепкава смес. Ако е прекалено рехава – добавете още галета.
Оформяне и печене:
Оформете кюфтенца, подредете в тава с хартия и намажете с олио или зехтин. Печете на 200°C за 20–25 минути, като ги обърнете по средата.
Източник: facebook.com
Поднесете със сос от кисело мляко с чесън, хумус или салата от пресни зеленчуци.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пич
10:09 10.04.2025
2 Лазарка
10:10 10.04.2025
3 Град Кубрат
10:22 10.04.2025
4 Ти си
10:22 10.04.2025
5 Димитър Б.
Коментиран от #6
10:23 10.04.2025
6 Не,
До коментар #5 от "Димитър Б.":
Продажник.10:43 10.04.2025