Необходими продукти:
За ферментация:
- брашно - 50 г;
- прясна мая - 15 г;
- вода - 100 мл;
- захар - 1 ч.л.
За тестото:
- царевично брашно - 250 г + за поръсване;
- пшенично брашно - 100 г;
- вода - 300 мл;
- сол - 1 и 1/2 ч.л.;
- олио - 30 г.
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода за предварителния фермент. Сложете 50 г брашно и разбъркайте на кашичка. Завийте съда с кърпа и оставете за 15 минути или докато шупне.
2. Загрейте водата за основното хлебно тесто (300 мл) до 100 градуса, не повече. Дръпнете от огъня и сипете в нея царевичното брашно постепенно, докато разбивате с миксер на висока скорост.
Когато се сгъсти, спрете уреда, за да не се затруднява и продължете на ръка или сменете приставките на миксера с такива за тесто.
3. Сложете солта, олиото, бялото брашно и шупналата мая и омесете гладко тесто.
4. Оформете на топка, сложете в тавичка, поръсена с царевично брашно и отгоре също поръсете царевичния хляб. Оставете го да втаса на топло за 50 минути.
5. Печете в загрята на 200 градуса фурна за около 50-60 минути. Наглеждайте и ако потъмнее коричката, я покрийте с алуминиево фолио без да запечатвате или притискате, за да може въздухът да си циркулира.
6. Готовият царевичен хляб оставете да изстива поне 1 час върху решетка и тогава нарежете, пише ezine.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Николов
Това трябва да е някаква шега...пробвал съм, но все не успявам да загрея водата до над 100 градуса (по Целзиевата скала)
10:12 06.01.2025
2 Пич
10:17 06.01.2025
3 Сдружението
Коментиран от #4
10:27 06.01.2025
4 какво не разбра
До коментар #3 от "Сдружението":
100грама пшенично и 250 царевично брашно.С повече захар е морузник. Много по полезно от купения хляб с набухватели- консерванти и оцветители.Уханието на току що окосена люцерна е върховно!И също е полезна на чай- бялата, която цъфти в бяло- не розовата.11:01 06.01.2025
5 факуса
11:05 06.01.2025
6 Роза
12:54 06.01.2025