Рецепта на деня: Лесен царевичен хляб

6 Януари, 2025 10:05 921 6

  • царевичен-
  • хляб-
  • брашно-
  • тесто-
  • какво да сготвя

Мекичък отвътре, хрупкав отвън

Рецепта на деня: Лесен царевичен хляб - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За ферментация:

  • брашно - 50 г;
  • прясна мая - 15 г;
  • вода - 100 мл;
  • захар - 1 ч.л.

За тестото:

  • царевично брашно - 250 г + за поръсване;
  • пшенично брашно - 100 г;
  • вода - 300 мл;
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.;
  • олио - 30 г.

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода за предварителния фермент. Сложете 50 г брашно и разбъркайте на кашичка. Завийте съда с кърпа и оставете за 15 минути или докато шупне.

2. Загрейте водата за основното хлебно тесто (300 мл) до 100 градуса, не повече. Дръпнете от огъня и сипете в нея царевичното брашно постепенно, докато разбивате с миксер на висока скорост.

Когато се сгъсти, спрете уреда, за да не се затруднява и продължете на ръка или сменете приставките на миксера с такива за тесто.

3. Сложете солта, олиото, бялото брашно и шупналата мая и омесете гладко тесто.

4. Оформете на топка, сложете в тавичка, поръсена с царевично брашно и отгоре също поръсете царевичния хляб. Оставете го да втаса на топло за 50 минути.

5. Печете в загрята на 200 градуса фурна за около 50-60 минути. Наглеждайте и ако потъмнее коричката, я покрийте с алуминиево фолио без да запечатвате или притискате, за да може въздухът да си циркулира.

6. Готовият царевичен хляб оставете да изстива поне 1 час върху решетка и тогава нарежете, пише ezine.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николов

    6 0 Отговор
    "Загрейте водата за основното хлебно тесто (300 мл) до 100 градуса, не повече."
    Това трябва да е някаква шега...пробвал съм, но все не успявам да загрея водата до над 100 градуса (по Целзиевата скала)
  • 2 Пич

    7 3 Отговор
    Въобще не го харесвам , и не разбирам защо трябва да се ядат все по гадни хлябове ( според " експерти " ) ! Никой хранителен екстремист не е доживял до 300 години , за да ме убеждава някой , че гадната храна е полезна. Просто не преяждате и всичко ще е наред !
  • 3 Сдружението

    3 0 Отговор
    Скоро и люцерната ще е лукс. Какви са тези цели 100 пшеничено брашно.

    Коментиран от #4

  • 4 какво не разбра

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сдружението":

    100грама пшенично и 250 царевично брашно.С повече захар е морузник. Много по полезно от купения хляб с набухватели- консерванти и оцветители.Уханието на току що окосена люцерна е върховно!И също е полезна на чай- бялата, която цъфти в бяло- не розовата.
  • 5 факуса

    1 0 Отговор
    стига с тез рецепти,нема лесен хляб
  • 6 Роза

    2 1 Отговор
    Може би е вкусен този хляб, но аз си предпочитам содена питка от ръжено брашно!Много е вкусна и пръхкава и се прави със зехтин и без захар!