Рецепта на деня: Врачански кемерки

9 Януари, 2025 10:05 1 384 5

  • врачански-
  • кемерки-
  • тесто-
  • кайма-
  • закуска-
  • какво да сготвя

Във Враца традиционно си ги хапват за закуска, но това си е сериозно ядене и става дори и за вечеря

Рецепта на деня: Врачански кемерки - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

  • брашно - 500 г;
  • кисело мляко - 1/2 кофичка;
  • яйца - 1 бр.;
  • суха мая - 1 пакетче;
  • захар - 1 щипка;
  • сол - 1 щипка;
  • хладка вода - 100 мл;
  • олио - 2 с.л.

За плънката:

  • лук средно големи - 2 глави;
  • кайма - 300 г;
  • доматено пюре - 2 с.л.;
  • чубрица на вкус;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне:

За тестото:

Смесете всички продукти за тестото, като от яйцето се ползва само белтъкът. Жълтъкът се оставя за накрая, за намазване на питките.

Омесете меко тесто и го оставете да втаса на топло. През това време пригответе плънката.

За плънката:

Нарежете лука на ситно и го запържете докато стане златист. Добавете каймата и бъркайте докато и тя се запържи и раздроби.

Подправете с чубрицата, солта и доматеното пюре. Разбъркайте всичко и оставете да се охлади.

От тестото откъснете топки колкото юмрук. Разточете ги и в средата сложете от плънката. Оформете топки и ги наредете в тава.

Намажете питките с разбит жълтък и съвсем малко олио. Печете ги на 200 градуса около 20 минути, пише matekitchen.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колко да са врачански

    9 6 Отговор
    Рецепта на руски пирожки с месо, и с формата на испански еспанади. Само чубрицата е врачанския вкус.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Има

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Колко да са врачански":

    ги в турската , арабската и много други кухни ! В много от бившите руски републики са традиционни !
  • 3 Механик

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Колко да са врачански":

    По същата или почти същата рецепта, по света си у нас се приготвят много такива закуски. Разбира се, имената са все различни в зависмост от страната или месността. РАзбира се всички претендират това да е национално ястие.
    Например, в това ако не се слагат домати и чубрица и се изпържи, става чебурек. Ако пък се добавят и ситно нарязани картофи и тестото се оформи във форма на триъгълник се поучава татарски ЕЧПОЧМАК.
    В ловешкия край на тая рецепта и викат "месенка" и някога бе много популярна закуска по ловешкия център и по пазара. Същата се продаваше и в Бургас, но вече не помня местното име.
  • 4 на баничарницата

    3 2 Отговор
    само са с пилешко се казва мексиканка . струва - 5 лева или 2,50 евро . не е диетино . мазно . прави киселини . Сутрин замества шкембе чорбата идеално . с люти чушки . мазна баница . и в холивуд отскоро ядат баница .
  • 5 Посетител

    2 1 Отговор
    Както и да се казват, вкусни са! Ял съм ги...