Рецепта на деня: Запеканка с картофи и спанак

23 Април, 2025 10:05 1 272 10

  • запеканка-
  • картофи-
  • спанак-
  • какво да сготвя

Време е за нещо по-леко, но много вкусно

Рецепта на деня: Запеканка с картофи и спанак - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • спанак - 300 г;
  • краве масло - 30 г;
  • лук - 1 глава;
  • чесън - 1 - 2 скилидки;
  • прясно мляко - около 1 ч.ч.;
  • брашно - 1 - 2 с.л.;
  • картофи - 500 г;
  • кашкавал - 100 г;
  • сол и черен пипер - на вкус.

Начин на приготвяне:

В тиган разтопете маслото и запържете нарязания на ситно лук.

Прибавете нарязания спанак и гответе до омекването.

Сипете млякото и 1 с.л. брашно и бъркайте, докато сместа леко се сгъсти (добавете още малко брашно или мляко, ако е необходимо).

Пресовайте чесъна в тигана и подправете със сол и черен пипер.

Свалете тигана от котлона.

Обелете картофите, нарежете ги на тънки филийки и ги сварете за 7-10 минути.

Наредете картофите в малки формички за печене, след това спаначената смес, втори пласт картофите и останалия спанак.

Поръсете с настъргания кашкавал и печете безмесната запеканка в предварително загрята фурна на 180°С за около 20-30 минути.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 спанак в картофено руло по турски

    3 1 Отговор
    доста евтино и в сезона на пресните картофи . много добра идея . по препеченко придобива червеникаво кафяв цвят .
  • 7 Помнещ

    0 1 Отговор
    Думата "запеканка" не е българска. Тя започна да се употребява по нашите географски ширини едва по времето на късния соц, когато наивните ни млади момчета студенти в СССР послушно се женеха за рускинчетата, забременели от тях. А рускините в това отношение бяха много напористи. Но думата "запеканка" така и не придоби голяма популярност. Употребяваше се предимно в техните среди.

    Коментиран от #8

  • 8 Фърфъруда

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Помнещ":

    Не знам за преди, но в днешно време всяка домакиня рано или късно идва по естествен път до думата запеканка, чудейки се, как да име ува поредното запечено в тава ястие. И това няма нищо общо с руснаците.
    Никой не е карал нашите селянчета да забременяват рускинчетата, те сами са си виновни. После ги докарваха много горди тук, докато не станеха за смях. Рускините не се спираха и го правеха с всеки. После развод и децата бяха с промити мозъци, всички са със 100% руско самосъзнание.
  • 9 Яяяяя

    0 0 Отговор
    Венка е пак в менСис. Щом е на ядене работата е ясна!
  • 10 Ухаааа

    0 0 Отговор
    Вено да не си са запекла пак ма?