Суперхраната, която променя правилата на здравословното хранене

27 Април, 2025 10:56 1 992 16

  • тофу-
  • здравословно хранене-
  • суперхрана

Лекота, протеини и ползи за тялото - всичко, което трябва да знаеш за любимеца на веганите

Суперхраната, която променя правилата на здравословното хранене - 1
Снимкa: Shutterstock

Тофу, още наричано "бобена извара", е истинска звезда в менюто на вегани, вегетарианци и всички, които търсят здравословна алтернатива на месото. Произлиза от Япония, където "то" означава соеви зърна, а "фу" - сирене. И днес, 2000 години след създаването му в Китай, тофу остава актуално като суперхрана, богата на протеини и основни аминокиселини.

Какво всъщност е тофу?

Това е соев продукт, създаден чрез пресоване на кондензирано соево мляко с помощта на естествени коагуланти като нигари - минерал, извлечен от морската вода. Крайният резултат е мек или твърд блок с неутрален вкус, готов да попие ароматите на всичко, което добавиш към него.

Защо всички говорят за тофу?

Освен че е нискокалорично и лесно за готвене, тофу е истинска хранителна бомба:

  • В 100 г има около 15 г протеин и само 127 калории.

  • Богато е на калций, желязо, магнезий и витамин Е.

  • Съдържа изофлавони - растителни съединения, свързвани с ползи за сърцето, костите и дори с намален риск от рак.

И още - тофу може да помогне за контролиране на кръвната захар и да облекчи симптомите на менопаузата при жените.

Има ли рискове?

Както при всичко, и тук умереността е ключова. Тофу съдържа фитоестрогени, които могат да влияят на хормоналния баланс, особено при хора с естроген-чувствителни заболявания. Също така, хора с проблеми с щитовидната жлеза или алергии към соя трябва да внимават.

За кого е най-подходящо?

  • Вегани и вегетарианци

  • Хора с непоносимост към лактоза

  • Тези, които искат да контролират теглото си

  • Жени в менопауза

  • Хора, стремящи се към здраво сърце и здрави кости

Тофу е истински универсален играч в кухнята и може да бъде чудесен избор за всеки, който търси здравословно, питателно и лесно за приготвяне допълнение към менюто си. Само не забравяй: както при всичко вкусно и полезно - балансът е важен!


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 София Град

    3 9 Отговор
    Полезно
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Празни приказки

    11 0 Отговор
    за наивници.
  • 4 Дрън-дрън

    6 0 Отговор
    Яжте ми тофуто.
  • 5 Много

    8 0 Отговор
    Гадно, няколко пъти опитах да се харесаме но не би!
  • 6 Да ма не

    14 0 Отговор
    Малък детайл: в световен мащаб, над 90% от соята е генно модифицирана. Т.е. Тофу произведено от соя не може да се нарече естествен продукт. Виж, тофу от нахут е съвсем друго нещо. Но нали, по-лесно е направо да се преписва, без да се налага да се използва мозъкът.
  • 7 ЕСССР

    9 0 Отговор
    Поръсено с насекомите на Другарката Урсула мммммм... Безценно!
  • 8 мисирка е диагноза

    3 0 Отговор
    Куха, безполезна, безсмилена "статия". Да ви натофутим.
  • 9 Аз пък си опекох

    1 0 Отговор
    Една тава здравословни пържоли!
  • 10 Никой

    4 0 Отговор
    Отвратително е. Навремето бях се вманиачил на тема здравословни храни Тофу се намираше на едно единствено място в БГ,вносно Как ли не съм го приготвял..със зеленчуци,с чесън, със зехтин,със соево олио,с пикантни азиатски сосове.Е не би ,и не би. Най добрата рецепта: Тофу на кубчета се запържва леко и се изважда. В същия съд се запържват,червени,зелени чушки( пипер) на ивици,може и гъби,нашенски ,не китайски боклуци.Добавя се малко чесън,соев сос и сладко кисел сос,като сосовете са в мин.количество,за аромат,а не за манджа сослийка. Връща се тофуто и се сервира .Може да се поръси със суров сусам,ситно нарязан пресен лук.

    Коментиран от #11

  • 11 рецепта

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Никой":

    Поради липса на тофу ще си направя една гъстичка бобена манджа с пресен джоджан и сухи червени чушки...малко чубрица , мащерка и счукано люто чушле...

    Коментиран от #12

  • 12 Никой

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "рецепта":

    Е,само бобец ли? Някое суджуче за аромат няма ли да има?

    Коментиран от #14

  • 13 Аларм

    3 0 Отговор
    Това тибеширче може някои и да го ядат, но да знаят, че нищо, което не е записано в базата данни от Създателят, не е полезно. Рано или късно организмът почва да дава грешка, но тогава за ведиваците е много късно да се променят.
  • 14 рецепта

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Никой":

    Почти вегетариански я карам и ми е добре.Бабек ползва ,, скъпият,,...той готви с месо- но винаги го питам... да види, че ме е грижа...
  • 15 Ели Енчева

    0 0 Отговор
    Яжте си го,аз не ща!
  • 16 зеленчук

    0 0 Отговор
    Абе има тука един , който се пише веган , но явно е прекалил с тофуто , защото го е ударило в главата и постоянно ръси простотии !