Тофу, още наричано "бобена извара", е истинска звезда в менюто на вегани, вегетарианци и всички, които търсят здравословна алтернатива на месото. Произлиза от Япония, където "то" означава соеви зърна, а "фу" - сирене. И днес, 2000 години след създаването му в Китай, тофу остава актуално като суперхрана, богата на протеини и основни аминокиселини.
Какво всъщност е тофу?
Това е соев продукт, създаден чрез пресоване на кондензирано соево мляко с помощта на естествени коагуланти като нигари - минерал, извлечен от морската вода. Крайният резултат е мек или твърд блок с неутрален вкус, готов да попие ароматите на всичко, което добавиш към него.
Защо всички говорят за тофу?
Освен че е нискокалорично и лесно за готвене, тофу е истинска хранителна бомба:
-
В 100 г има около 15 г протеин и само 127 калории.
-
Богато е на калций, желязо, магнезий и витамин Е.
-
Съдържа изофлавони - растителни съединения, свързвани с ползи за сърцето, костите и дори с намален риск от рак.
И още - тофу може да помогне за контролиране на кръвната захар и да облекчи симптомите на менопаузата при жените.
Има ли рискове?
Както при всичко, и тук умереността е ключова. Тофу съдържа фитоестрогени, които могат да влияят на хормоналния баланс, особено при хора с естроген-чувствителни заболявания. Също така, хора с проблеми с щитовидната жлеза или алергии към соя трябва да внимават.
За кого е най-подходящо?
-
Вегани и вегетарианци
-
Хора с непоносимост към лактоза
-
Тези, които искат да контролират теглото си
-
Жени в менопауза
-
Хора, стремящи се към здраво сърце и здрави кости
Тофу е истински универсален играч в кухнята и може да бъде чудесен избор за всеки, който търси здравословно, питателно и лесно за приготвяне допълнение към менюто си. Само не забравяй: както при всичко вкусно и полезно - балансът е важен!
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 София Град
10:58 27.04.2025
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Празни приказки
11:30 27.04.2025
4 Дрън-дрън
11:31 27.04.2025
5 Много
11:33 27.04.2025
6 Да ма не
11:36 27.04.2025
7 ЕСССР
11:46 27.04.2025
8 мисирка е диагноза
11:52 27.04.2025
9 Аз пък си опекох
12:03 27.04.2025
10 Никой
Коментиран от #11
12:08 27.04.2025
11 рецепта
До коментар #10 от "Никой":
Поради липса на тофу ще си направя една гъстичка бобена манджа с пресен джоджан и сухи червени чушки...малко чубрица , мащерка и счукано люто чушле...Коментиран от #12
12:27 27.04.2025
12 Никой
До коментар #11 от "рецепта":
Е,само бобец ли? Някое суджуче за аромат няма ли да има?Коментиран от #14
13:11 27.04.2025
13 Аларм
13:35 27.04.2025
14 рецепта
До коментар #12 от "Никой":
Почти вегетариански я карам и ми е добре.Бабек ползва ,, скъпият,,...той готви с месо- но винаги го питам... да види, че ме е грижа...14:00 27.04.2025
15 Ели Енчева
15:48 27.04.2025
16 зеленчук
16:37 27.04.2025