Рецепта на деня: Баклава -чийзкейк

28 Април, 2025 10:05 432 2

  • сладкиш-
  • чийзкейк-
  • баклава-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Сладкиш, който стана истински хит в кулинарните форуми

Рецепта на деня: Баклава -чийзкейк - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 4 опаковки крема сирене, размекнато на стайна температура;
  • половин чаша захар;
  • половин чаша мед;
  • 2 супени лъжици ванилов екстракт;
  • 1 чаша заквасена сметана;
  • 4 яйца;
  • 1 чаша осолени, печени, почистени шамфъстъци + още малко за гарнитура;
  • 1 пакет кори за баклава;
  • 1/3 чаша несолено масло, разтопено;
  • 1/4 чаша мед, за сервиране.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 160 градуса.

Увийте формата с алуминиево фолио и намажете с размекнато масло.
Разбийте крема сиренето в купа. Добавете захарта, меда, ваниловия екстракт и сметаната, след което разбийте отново.

След това добавете яйцата и отново разбийте всичко.

Нарежете шамфъстъка на кубчета. Добавете чаша шамфъстък към тестото, а останалото запазете за топинга. Разбъркайте добре, докато всичко се комбинира.

Намажете тънък слой разтопено масло между всеки 2-3 листа кори. След това изрежете листата във формата на шестоъгълник, като ползвате формата за ориентир.

Сега внимателно повдигнете и прехвърлете наредените кори във формата и леко ги притиснете към дъното.

Разпределете плънката върху готовата по-дебела кора.

Отгоре се поръсва с останалия шамфъстък.

Сложете формата в по-голяма тава, напълнете с вода до 1/3 от височината на формата и пъхнете в предварително загрята на 150 градуса фурна.

Печете чийзкейка около 2 часа, докато кремът стегне, а корите се запекат.

След изтичането на времето за печене изключете фурната и пъхнете дървена лопатка във вратата ѝ, за да е леко открехната. Оставете така сладкиша да се охлади заедно с фурната към час и половина, а след това охладете до стайна температура.

Охладения напълно чийзкейк прехвърлете в хладилник за поне 5-6 часа.

Накрая остава само да го залеете обилно с мед, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    3 0 Отговор
    Може и да е вкусно ! Но единственото което трябва да запомните е - бягайте от сладкото !!!