Рецепта на деня: Сладкиш с извара

24 Април, 2025 10:05 414 2

  • сладкиш-
  • десерт-
  • извара-
  • какво да сготвя

Опитайте този много вкусен десерт

Рецепта на деня: Сладкиш с извара - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

Тесто за основа:

  • брашно 250 г;
  • пудра захар 125 г;
  • ванилова захар или екстракт – чаена лъжичка;
  • масло 125 г;
  • 1 яйце.

Пълнеж от извара:

  • мека извара - 1 кг;
  • яйца - 8 бр.;
  • масло - 100 г.:
  • пудра захар - 250 г;
  • ванилова захар 3 с.л.;
  • картофено нишесте 3 с.л.;
  • стафиди - 200 г;
  • яйчен жълтък за намазване.

Глазура:

  • пудра захар - 150 г;
  • сок от 1/2 лайм или лимон.

Начин на приготвяне:

Разбийте маслото с пудрата захар, добавете яйцето и ванилията, разбъркайте. Добавете брашното и замесете тестото внимателно. Разточете го на топка и го сложете в хладилника за период от 40 минути. Вземете две трети от охладеното вече тесто и го разточете на тънък пласт. Застелете тава с хартия за печене.

Разточете останалото тесто и нарежете на ленти. Поставят се върху дъска и се прибира в хладилника.

Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете за 15 минути. След това оставете да изстине напълно. Изрежете тортата така, че да влезе във формата.

Изварата се смила старателно, маслото се разбива с 200 г пудра захар и ваниловата захар на крем. Добавете, като разбивате, постепенно една лъжица извара и един жълтък. Отделно разбийте белтъците на пухкав сняг.

Внимателно добавете стафиди и нишесте към масата на изварата. След това постепенно разбийте разбитите белтъци. Поставете плънката от изварата върху масленото тесто и я загладете. Направете решетка с помощта на ленти от пясъчно тесто. Намажете скарата с жълтък. Поставете тавата във фурната за 40 минути. След изпичане отворете леко фурната и оставете чийзкейка да престои вътре още 1 час.

Извадете чийзкейка от формата и го оставете да се охлади напълно. В идеалния случай го поставете в хладилника за една нощ.

За да направите глазурата, разбийте пудрата захар и сока от лимон или лайм. Намажете повърхността на френския десерт и оставете да стегне, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съвет

    1 1 Отговор
    вени, направи две свиpки и си го купи готово това десертче, не се мъчи от теб домакиня не става
  • 2 офффф

    0 0 Отговор
    Вено още ли си в цикал ма? Пак плюсканица!