Рецепта на деня: Пълнени агнешки шердени

2 Май, 2025 10:05 444 2

  • шерден-
  • черва-
  • пълнени-
  • агнешки-
  • карантия-
  • какво да сготвя

За любителите на ястия с карантия

Рецепта на деня: Пълнени агнешки шердени - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

1 бр. сляпо черво /шерден/

За плънката:

  • ½ комплект сварени агнешки дреболии;
  • 100 г ориз;
  • 2 пресни печурки;
  • 1 морков;
  • 1 глава кромид лук;
  • 2-3 с.л. краве масло;
  • 1-2 с.л. олио;
  • 10-15 листа калоферче;
  • ½ връзка пресен джоджен;
  • 1-2 ч.л. сол;
  • черен пипер на вкус.

За намазване:

  • 2 с.л. олио;
  • 1 с.л. червен пипер.

Начин на приготвяне:

Запържваме наситнен кромид лук в олио и разтопено масло. Добавяме кубчета моркови и гъби, посоляваме и оставяме продуктите да се задушат.

Прехвърляме и агнешки дреболии, нарязани на кубчета. Разбъркваме, посоляваме и поръсваме с черен пипер.

Задушаваме за кратко и слагаме предварително измит и подсушен ориз. Намаляваме силата на огъня и изчакваме ориза да набъбне, като разбъркваме непрекъснато.

Наливаме 200 мл вода и поръсваме с черен пипер, при нужда посоляваме. След като ориза поеме течността, поръсваме с наситнени пресни подправки.

Оставяме плънката да изстине, след което я пълним в червото.

Зашиваме отвора, поставяме шердена в тава и го намазваме обилно и от двете страни с олио и червен пипер.

Наливаме 1 ч.ч. вода и поставяме тавата в предварително затоплена фурна. Печем на 150 градуса в продължение на 40-50 минути, пише zvezdev.com.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 агнешкото мирише особено . после ялия

    0 1 Отговор
    ще понамирисва . в европа ще има много яли агнешко . сами готвят . и после си го ядат . или го продават . за пари . за гарнитура домати .
  • 2 Българин

    2 2 Отговор
    Абе какви шардени, хората нямат пари за хлеб!