Необходими продукти:
За основата:
- Картофи – 800 г;
- Спанак – 400 г;
- Кайма – 300 г;
- Зелен лук – 4 стръка;
- Олио – 3 супени лъжици;
- Сол и черен пипер на вкус;
- Чубрица – на вкус;
- Топла вода – около 300 мл.
За заливката:
- Яйца – 2 бр.
- Кисело мляко – 200 г;
- Брашно – 2 супени лъжици;
- Сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Почистете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Почистете и нарежете на дребно зеления лук и спанака.
В тиган загрейте олиото. Запържете ситно нарязания зелен лук и каймата. Гответе, докато каймата смени цвета си, а лукът омекне.
Когато каймата и лукът станат златисти, прибавете нарязания спанак. Овкусете със сол, черен пипер и чубрица. Гответе за кратко, докато спанакът омекне. Свалете съда от котлона.
В подходяща тава смесете предварително нарязаните картофи със сместа от кайма и спанак. Разбъркайте добре.
Добавете около 300 мл топла вода към сместа в тавата. Печете ястието в предварително загрята фурна на 200°C, докато картофите омекнат напълно.
Докато мусаката се пече, пригответе заливката. В купа разбийте яйцата. Добавете киселото мляко, брашното, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес без бучки.
Когато картофите са омекнали, извадете тавата от фурната и залейте мусаката равномерно с приготвената заливка. Върнете ястието обратно във фурната и печете, докато заливката хване апетитна златиста коричка.
Сервирайте пролетната мусака топла. Чудесно се комбинира със салата от свежи зеленчуци или с няколко лъжици кисело мляко, пише actualno.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 от малцинствата не карат тротонетки
10:13 30.04.2025
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Нутриционистка
10:19 30.04.2025
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Град Козлодуй
10:31 30.04.2025
6 Стига глупости,
10:37 30.04.2025