Рецепта на деня: Биленик - родопска баница

29 Април, 2025 10:05 1 639 8

  • биленик-
  • баница-
  • спанак-
  • лапад-
  • какво да сготвя

С плънка от ориз и "зелении"

Рецепта на деня: Биленик - родопска баница - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

За плънката:

  • 1 връзка лапад (или 1/2 кг спанак);
  • ½ ч.ч. ориз;
  • 4 яйца;
  • 200 гр сирене или извара;
  • Олио;
  • Масло;
  • риган, мащерка, див джоджен, босилек, маточина (по желание).

За тестото:

  • 300 мл вода;
  • Щипка сол и захар;
  • 1/3 пакетче мая;
  • Брашно – колкото поеме.

Начин на приготвяне:

Омесете средно меко тесто по класическия начин – с вода, брашно, щипка сол и захар, и малко мая, която позволява тестото да стане пухкаво, но не прекалено тежко и с много хубава текстура. Оставете го да втаса за 30-40 минути.

През това време пригответе плънката за биленика. Сварете ориза в подсолена вода, като капнете в нея и малко олио, за да не се развари. Измийте и нарежете на ситно лапада (или спанак). Посолете го с малко сол и го смачкайте с ръка, за да омекне и по-лесно да се сготви. Прибавете го към сготвеният ориз, който предварително сте охладили. После чукнете яйцата, които сте извадили предварително от хладилника, за да не се пресекат в плънката. Разбъркайте докато добре се смесят всички продукти. Получената плънка е прекрасно балансирана — лапад или спанак за свежест, ориз за плътност, сирене/извара за кремообразност и яйца за свързване.

В подходящ съд загрейте олиото и маслото – в равни количества. С част от сместа намажете добре дъното и стеничките на тавата, в която ще печете. Това ще ви гарантира, че биленикът няма да залепне по време на печенето.

Идва ред да разточите корите. Направете две топки от вече втасалото тесто ( големината и зависи от тавата, в която ще печете биленика). Разточете първата тава малко по голяма от дъното на тавата, в която ще печете. Преди това направете малки колачки и ги подредете равномерно на дъното на тавата. Те ще осигурят въздух под основната кора и ще я предпазят от прегаряне. Върху тях сложете първата разточена кора, намажете я обилно със сместа от олио и масло. Подредете плънката върху нея, като я разстелите равномерно. Натрошете на едро сиренето и го поставете равномерно върху плънката. Добавете още малко от мазнината и сложете и втора кора. Намажете с останала част от мазнината и биленикът вече е готов за печене.

Сложете го в студена фурна, за да дадете възможност на тестото плавно да "тръгне", а не да се шокира от висока температура във фурната. Първите 20 минути печете на 250 градуса на долна и горна фурна. Когато видите, че биленикът започва да се пече, намалете фурната на 200-180 градуса и печете още 40 минути (общо 60 минути). Ще познаете, че биленикът е готов, когато започне да се върти в тавата, а горната коричка е добре изпечена.

Извадете биленика от фурната и докато още е топъл го намажете с масло и посолете – това е точно онзи щрих, който завършва вкуса и текстурата на едно тестеното ястие.

Оставете биленика да отдъхне за 30 минути. След това го нарежете по ваше желание – на баклави или на триъгълници. Поднесете го в големи плоски чини и сервирайте тестената вкусотия с чаша домашно кисело мляко (овче или краве – по ваше желание).

Много подходящо е, ако предложите с биленика и зелева салата, която ще приготвите много лесно. Необходими са ви само една малка зелка, връзка копър, сол, захар, зехтин и оцет. Хрупкавата, леко кисела свежест на салата ще балансира мазнинката в биленика и ще го направи още по-лек за консумация, пише faktor.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баница с буболечки

    0 6 Отговор
    Това е точно обратното на дубайски шоколад.
  • 2 Това

    2 2 Отговор
    Ми напомня вица за заека , който питал в една сладкарница дали имат торта от моркови ! Накрая направили една и му казали , а той - Ий , сигурно е много гадна , нали ?!
  • 3 Град Козлодуй

    3 0 Отговор
    Благодаря за вкусното предложение. Ще накарам бабата да го приготви.
  • 4 Донкастър

    2 2 Отговор
    Как ми се иска да си хапна парче от тази баница. За съжаление, няма кой да ми я проготви.

    Коментиран от #5

  • 5 Да не

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Донкастър":

    Си сакат бе?! Или мислиш, че като се ожениш, жената става слугиня?!

    Коментиран от #7

  • 6 История на баницата

    1 2 Отговор
    във всяко Българско село е различна, но навсякъде е вкусна и за гости е прилична!
    Като прочетох статията и устата ми се напълни със слюнка!
    Искам само да добавя, че винаги Баничка се яде заедно с една Бозичка!
  • 7 Марш в кухнята

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Да не":

    Да не извадя каиша.За кво сте освен да готвите?

    Коментиран от #8

  • 8 Вади

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Марш в кухнята":

    Мекият каиш, заместника ти ме удари с твърди неща!