Необходими продукти:
За плънката:
- 1 връзка лапад (или 1/2 кг спанак);
- ½ ч.ч. ориз;
- 4 яйца;
- 200 гр сирене или извара;
- Олио;
- Масло;
- риган, мащерка, див джоджен, босилек, маточина (по желание).
За тестото:
- 300 мл вода;
- Щипка сол и захар;
- 1/3 пакетче мая;
- Брашно – колкото поеме.
Начин на приготвяне:
Омесете средно меко тесто по класическия начин – с вода, брашно, щипка сол и захар, и малко мая, която позволява тестото да стане пухкаво, но не прекалено тежко и с много хубава текстура. Оставете го да втаса за 30-40 минути.
През това време пригответе плънката за биленика. Сварете ориза в подсолена вода, като капнете в нея и малко олио, за да не се развари. Измийте и нарежете на ситно лапада (или спанак). Посолете го с малко сол и го смачкайте с ръка, за да омекне и по-лесно да се сготви. Прибавете го към сготвеният ориз, който предварително сте охладили. После чукнете яйцата, които сте извадили предварително от хладилника, за да не се пресекат в плънката. Разбъркайте докато добре се смесят всички продукти. Получената плънка е прекрасно балансирана — лапад или спанак за свежест, ориз за плътност, сирене/извара за кремообразност и яйца за свързване.
В подходящ съд загрейте олиото и маслото – в равни количества. С част от сместа намажете добре дъното и стеничките на тавата, в която ще печете. Това ще ви гарантира, че биленикът няма да залепне по време на печенето.
Идва ред да разточите корите. Направете две топки от вече втасалото тесто ( големината и зависи от тавата, в която ще печете биленика). Разточете първата тава малко по голяма от дъното на тавата, в която ще печете. Преди това направете малки колачки и ги подредете равномерно на дъното на тавата. Те ще осигурят въздух под основната кора и ще я предпазят от прегаряне. Върху тях сложете първата разточена кора, намажете я обилно със сместа от олио и масло. Подредете плънката върху нея, като я разстелите равномерно. Натрошете на едро сиренето и го поставете равномерно върху плънката. Добавете още малко от мазнината и сложете и втора кора. Намажете с останала част от мазнината и биленикът вече е готов за печене.
Сложете го в студена фурна, за да дадете възможност на тестото плавно да "тръгне", а не да се шокира от висока температура във фурната. Първите 20 минути печете на 250 градуса на долна и горна фурна. Когато видите, че биленикът започва да се пече, намалете фурната на 200-180 градуса и печете още 40 минути (общо 60 минути). Ще познаете, че биленикът е готов, когато започне да се върти в тавата, а горната коричка е добре изпечена.
Извадете биленика от фурната и докато още е топъл го намажете с масло и посолете – това е точно онзи щрих, който завършва вкуса и текстурата на едно тестеното ястие.
Оставете биленика да отдъхне за 30 минути. След това го нарежете по ваше желание – на баклави или на триъгълници. Поднесете го в големи плоски чини и сервирайте тестената вкусотия с чаша домашно кисело мляко (овче или краве – по ваше желание).
Много подходящо е, ако предложите с биленика и зелева салата, която ще приготвите много лесно. Необходими са ви само една малка зелка, връзка копър, сол, захар, зехтин и оцет. Хрупкавата, леко кисела свежест на салата ще балансира мазнинката в биленика и ще го направи още по-лек за консумация, пише faktor.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Баница с буболечки
10:14 29.04.2025
2 Това
10:37 29.04.2025
3 Град Козлодуй
10:43 29.04.2025
4 Донкастър
Коментиран от #5
10:59 29.04.2025
5 Да не
До коментар #4 от "Донкастър":
Си сакат бе?! Или мислиш, че като се ожениш, жената става слугиня?!Коментиран от #7
11:03 29.04.2025
6 История на баницата
Като прочетох статията и устата ми се напълни със слюнка!
Искам само да добавя, че винаги Баничка се яде заедно с една Бозичка!
11:40 29.04.2025
7 Марш в кухнята
До коментар #5 от "Да не":
Да не извадя каиша.За кво сте освен да готвите?Коментиран от #8
13:55 29.04.2025
8 Вади
До коментар #7 от "Марш в кухнята":
Мекият каиш, заместника ти ме удари с твърди неща!13:58 29.04.2025