Сезонните алергии са често срещан проблем, който засяга милиони хора всяка година. Освен традиционните мерки като антихистамини и избягване на открити пространства по време на цъфтеж, специалистите все по-често насочват вниманието към храненето като важен фактор в контрола на алергичните реакции. Ето кои храни могат неусетно да усилят симптомите – и защо.
Млечни продукти
Макар научната общност все още да не е единодушна по темата, много хора съобщават за влошаване на хремата и засилено отделяне на слуз след консумация на мляко, сирене или кисело мляко. Особено внимание изискват ферментиралите и отлежали продукти, които са естествен източник на хистамини – вещества, свързани с алергичната реакция.
Алкохол
Червеното вино, бирата и шампанското съдържат както хистамини, така и сулфити – двама мощни провокатори на алергични прояви. Допълнително утежнение идва от факта, че алкохолът потиска ензим, който нормално разгражда хистамина в организма. Резултатът? Засилени симптоми като запушен нос, сърбеж и главоболие.
Лютиви храни
Макар да отпушват носа в първия момент, пикантните ястия могат да влошат алергичните прояви. Причината е капсаицинът – активното вещество в лютивите храни – което стимулира отделянето на хистамин и предизвиква сълзене, сърбеж и водниста секреция.
Плодове и зеленчуци
При хора, чувствителни към полени, определени плодове и зеленчуци могат да предизвикат симптоми заради т.нар. орално алергичен синдром (ОАС). Проблемът възниква, когато имунната система разпознае сходства между протеините в храната и тези в прашеца. Често срещани примери включват ябълки, моркови, праскови и целина.
Съвет: Обелването или топлинната обработка на храната може да разгради алергенните протеини и да намали риска от реакция.
Лайка
Чаят от лайка обикновено се смята за натурален лек срещу безпокойство и проблеми със съня. Но при хора с чувствителност към полени, той може да отключи нежелани реакции. Причината – дори пречистената лайка често съдържа микроскопични количества прашец. При установени алергии, е добре да се консултирате с лекар, преди да приемате чай, капки или етерични масла от това растение.
Ядки
Хора с алергия към прашеца от бреза често проявяват кръстосана реакция към ядки като лешници и бадеми. Тялото „обърква“ протеините в храната с тези в полените, което води до сърбеж в устата, подуване и дискомфорт. При такива симптоми след консумация на сурови ядки, е препоръчителна консултация със специалист.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Оля Куртанова
14:27 02.05.2025
3 Анита Цветанова
Коментиран от #4
14:31 02.05.2025
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 А,бе, долни мързи!!!
14:37 02.05.2025
6 А,бе, долни мързи!!!
Коментиран от #7
14:38 02.05.2025
7 Диамантен мъж
До коментар #6 от "А,бе, долни мързи!!!":
Възмездието ще го сътвориме ние, като изядат по един в предните зъби всичко се оправя14:49 02.05.2025