Докато много пътници с нетърпение очакват да се настанят удобно в самолета с чаша горещо кафе или чай в ръка, една бивша стюардеса отправя категорично предупреждение – някои от най-популярните напитки и храни на борда могат да се окажат рискови за здравето. С натрупания си опит в авиацията, тя хвърля светлина върху невидимата страна на обслужването по време на полет – и съветва какво е най-добре да избягваме, за да се предпазим от неприятни изненади.
Бившата стюардеса предупреждава, че горещите напитки на борда, като кафе и чай, се приготвят с вода, съхранявана в резервоари, които рядко се почистват. „Няма как да знаете кога последно е била почистена системата, от която се взима водата за напитките. Това е рай за бактерии“, споделя тя.
„Мога честно да кажа, че за всичките си години работа не съм виждала някой да изпразва, мие или пълни тези резервоари между полетите“, допълва още тя.
Изборът на храна също не е за подценяване. Макар месните ястия често да изглеждат най-добрия избор, според бившата стюардеса те носят най-висок риск от хранително натравяне.
„Когато поръчвате месо на борда, вие поверявате правилното му съхранение на екипажа, а както знаем – закъснения и технически проблеми се случват постоянно“, обяснява тя. „Има реална опасност ястията да не бъдат съхранявани при подходяща температура или да надвишат времето за безопасна консумация.“
Някои продукти могат не само да ви навредят, но и да направят пътуването неприятно за всички наоколо. Стюардесата отбелязва, че газообразуващи храни като млечни продукти, бобови култури, мазни ястия, зелени зеленчуци и газирани напитки влияят негативно върху качеството на въздуха в самолета.
„Въздухът в кабината се рециркулира – не е свеж. Така че, ако някой пусне газ, всички вдишват това отново и отново“, казва тя.
Макар чаша шампанско преди излитане да е традиция за някои пътници, бившата стюардеса съветва да се внимава с консумацията на алкохол на борда. Причината – намаленото атмосферно налягане в самолета пречи на тялото да абсорбира кислород ефективно, а това засилва ефекта на алкохола.
„Ще се почувствате много по-пияни, отколкото ако сте на земята“, обяснява тя. „Най-добре е да се въздържате – така ще се чувствате по-добре по време на полета.“
Предупрежденията на бившата стюардеса не са изолирани – през последната година не липсват инциденти, които предизвикаха бурни реакции в социалните мрежи. През септември пътник на Air India, летящ от Делхи до Ню Йорк, откри мъртва хлебарка в омлета си. Няколко седмици по-късно самолет на Scandinavian Airlines бе принуден да се върне обратно, след като мишка изскочи от подноса с храна. А през октомври Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) затвори кетъринг база на Delta Airlines в Детройт заради „проблеми със сигурността на храните“.
„Пътниците трябва да бъдат информирани за потенциалните рискове, свързани с храненето на борда“, коментира експертът по безопасност на храните проф. Дарин Детуайлър пред The Washington Post.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Хохо Бохо
Коментиран от #7
13:56 14.04.2025
2 Евааала...
13:59 14.04.2025
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Летящ
14:10 14.04.2025
5 Имал
14:27 14.04.2025
6 Троян
14:28 14.04.2025
7 СЗО
До коментар #1 от "Хохо Бохо":
Все пак е камериерка, няма толкова мозък в главата си.14:37 14.04.2025
8 Буха ха
14:58 14.04.2025