21 Ноември, 2024 12:31 1 295 4

Това ли е най-здравословният зеленчук?

  • кресон-
  • зеленчук-
  • зеленчци-
  • зеленчуци-
  • спанак-
  • хранителни вещества-
  • здравословно хранене

Кресонът не е особено известен по нашите географски ширини, но науката е доказала, че е особено богат на хранителни вещества

Това ли е най-здравословният зеленчук?  - 1
Снимки: Shutterstock

В морето от "суперхрани" и непрестанни диети един зеленчук започва да печели все повече внимание от специалисти и любители на здравословното хранене – кресонът. Малките му, зелени листа често остават в сянката на популярните кейл и спанак, но дали това е справедливо? Според учените и диетолозите кресонът може би е най-здравословният зеленчук, който природата ни предлага.

Какво представлява кресонът?

Кресонът (Nasturtium officinale) е листен зеленчук, принадлежащ към семейство Кръстоцветни, към което спадат също броколите, зеле и карфиол. Този водолюбив зеленчук е с древен произход, като се смята, че е бил култивиран още от римляните заради лечебните си свойства. Днес кресонът расте по влажни и сенчести места, често в близост до потоци и извори.

Какво прави кресона толкова специален?

Кресонът е богат на основни витамини и минерали, но това, което го отличава, е невероятната концентрация на хранителни вещества спрямо калорийната му стойност. Според проучване, публикувано от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC), кресонът заема първото място в класацията за „плътност на хранителните вещества“ сред 41 изследвани зеленчуци и плодове.

Това ли е най-здравословният зеленчук?

Ползи за здравето от кресона

  • Богат на антиоксиданти
    Кресонът съдържа високи нива на витамин C, бета-каротин и други фитохимикали, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Това спомага за намаляване на риска от хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.

  • Подобряване на здравето на костите
    Благодарение на съдържанието си на витамин K, кресонът играе ключова роля за поддържането на здрави и силни кости. Една порция кресон може да осигури над 100% от препоръчителната дневна доза витамин K.

  • Подсилване на имунната система
    Витамин C в кресона укрепва имунитета, което помага на организма да се бори с инфекции и настинки. Освен това кресонът съдържа естествени съединения със силни антибактериални свойства.

  • Подпомагане на храносмилането
    Фибрите, налични в кресона, стимулират здравословната работа на храносмилателната система и намаляват риска от запек.

  • Подобряване на сърдечната функция
    Кресонът е отличен източник на нитрати, които помагат за разширяване на кръвоносните съдове, понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението.

  • Детоксикация на организма
    Сулфорафанът, който се съдържа в кресона, активира ензими в черния дроб, подпомагайки естествените процеси на детоксикация в организма.

Как да консумираме кресон?

Кресонът е изключително универсален зеленчук. Може да бъде добавен към салати, смутита, супи, омлети или сандвичи. Пресният кресон има леко пикантен вкус, който придава дълбочина на ястията. За максимално запазване на хранителните вещества е препоръчително да се консумира суров или леко задушен.

Това ли е най-здравословният зеленчук?

Кресонът срещу други "суперхрани"

Въпреки че кейлът и спанакът също са високо ценени заради хранителния си профил, кресонът изпреварва и двата по съдържание на някои ключови витамини и антиоксиданти. Например, в сравнение със спанака, кресонът съдържа повече витамин K, както и значителни количества калций и желязо.

За кого е полезен кресонът?

Кресонът е подходящ за хора от всички възрасти. Особено полезен е за:

  • Възрастни хора, които искат да поддържат здрави кости и добър имунитет.
  • Хора, които страдат от хронични възпалителни заболявания.
  • Спортисти, които се нуждаят от природен източник на енергия и нутриенти.

Внимание при консумация

Въпреки множеството ползи, е добре кресонът да се консумира в умерени количества от хора, приемащи медикаменти за разреждане на кръвта, поради високото съдържание на витамин K. Също така, кресонът трябва да бъде добре измит, за да се избегнат замърсявания, ако е събиран от естествени водоизточници.

Дали кресонът е най-здравословният зеленчук? На базата на науката и хранителния му профил, отговорът е силно положителен. Той е малък, но мощен зеленчук, който може да направи голяма разлика за вашето здраве. Ако все още не е част от менюто ви, може би е време да дадете шанс на този недооценен природен дар. Вашето тяло ще ви благодари!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахото

    2 1 Отговор
    лицерната е по полезна за шантавите със здравословното хранене,пущаш ги на ливадата да бръстят като кози и те така те
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Прекрасен

    2 1 Отговор
    вкус ! На трева !
  • 4 Любопитен

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "гробар":

    А с колегата с инсулта дето 65 години е в ТЕЛК ще измислите ли една врътка, да го сложите с някое семейство да не плаща и тая ангария държавата. Добро ще сторите ако намерите начин да го турите при непознати. И без туй няма да си хортуват. Полуразложени ще са.