Гастроентеролог: Лютото не засяга лигавицата на стомаха

13 Февруари, 2025 13:37 1 078 5

  • гастроентеролог-
  • заблуди-
  • митове-
  • хранене-
  • люто

Докторът опроверга четирите най-често срещани заблуди при храненето

Гастроентеролог: Лютото не засяга лигавицата на стомаха - 1
Снимкa: Shutterstock

Гастроентерологът София Бакаева заяви, че много популярни онлайн съвети за хранене не отговарят на действителността. Докторът опроверга четирите най-често срещани заблуди в канала си в Telegram.

Така Бакаева нарече мит вярването, че пикантната храна уврежда стомаха. Тя обясни, че пикантният вкус на храната се придава от вещество, наречено капсаицин, което действа върху рецепторите, предизвиквайки усещане за парене, но не засяга по никакъв начин стомашната лигавица.

Гастроентерологът смята, че друг често срещан мит е твърдението, че пиенето на вода по време на хранене е вредно за здравето на стомашно-чревния тракт. “Всъщност пиенето на вода по време на хранене не забавя храносмилането и не разрежда стомашния сок,” казва Бакаева.

Гастроентеролог: Лютото не засяга лигавицата на стомаха
Снимкa: Shutterstock

Според нея вярването, че всички хора трябва да се хранят три пъти на ден, също не е вярно. Нуждата от прием на храна зависи от възрастта, начина на живот, нивото на активност и здравословното състояние: някои хора се чувстват по-добре с пет до шест хранения на ден, докато за други е достатъчно да се хранят два пъти на ден, каза лекарят.

В допълнение, противно на общоприетото схващане, процесът на храносмилане не спира по време на сън, каза лекарят. Според нея всички препоръки за последното хранене преди лягане са насочени към предотвратяване на гастроезофагеалната рефлуксна болест, която се проявява като киселини, а не защото стомахът и червата работят по часовник.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    0 3 Отговор
    НАЙ ГОЛЯМАТА ГЛУПОСТ!
  • 2 НАЙ-НАКРАЯ

    1 0 Отговор
    Най-накрая го написах, след като НАУКАТА МЕДИЦИНА ПОВТАРЯШЕ ПОРЕДНАТА СИ ГЛУПОСТ ПОНЕ ПОЛОВИН ВЕК!
  • 3 провинциалист

    2 1 Отговор
    "пикантният вкус на храната се придава от вещество, наречено капсаицин" - ако се ядат чушки. Ако се яде пипер, веществото е пиперин.
  • 4 Прочетете

    3 3 Отговор
    и фамилията и ще разберете що за специалист е тая. И децата знаят, че капсаицина се усеща само в устната кухина. И на едно друго място. Но това не значи, че е безвреден за хората със стомашно чревни проблеми. Напротив. И не само той. А, мъже с простатит в никакъв случай пикантно , червено вино и запичащи храни да не се консумират.
  • 5 Люта чушка

    0 0 Отговор
    Не знам за стомаха, обаче на "митницата" става страшно! Вием като кърпатски вълк.