Защо е по-добре да не ядем замразена пица

27 Април, 2025 16:29 1 116 10

  • здравословна храна-
  • здраве-
  • храна-
  • пица-
  • сол-
  • здравословно хранене-
  • преработени храни-
  • диета-
  • чипс

Газирани напитки, чипс, зърнени закуски, замразена пица - преработените храни са популярни по цял свят. Диетолозите предупреждават да не ги консумираме. Какви са вредите от тях?

Защо е по-добре да не ядем замразена пица - 1
Снимки: Shutterstock

Консумацията на силно преработени храни се свързва с повече от 30 риска за здравето и води до по-ниска продължителност на живота, сочи ново проучване. Делът на тези продукти в хранителния ни режим е почти 39 процента, показва друго изследване, а Германското дружество по хранене предупреждава те да не се консумират. Но какво ги прави толкова проблематични?

Силно преработените храни са преминали няколко етапа на обработка и често съдържат множество добавки. Изискванията към тях са да имат дълъг срок на годност, да са лесни за консумиране и да имат добър вкус. Диетологът Матиас Ридл, цитиран от АРД, нарича тези продукти "фалшиви храни". Той казва: "Изглеждат като храна, имат вкус на храна, но не ни доставят това, което би трябвало да ни осигурява истинската здравословна храна".

Много добавки, много захар и сол

Подсладителите и трансмазнините, както и оцветителите, консервантите и ароматизаторите отдавна са на вниманието на изследователите. В тази връзка АРД припомня, че в ЕС добавките подлежат на одобрение, но много от направените проверки са остарели - разрешенията са издадени преди десетилетия. Така например последните проучвания показват, че "подсладителите взаимодействат с чревната флора и я нарушават". Това просто не е било известно по времето, когато тези вещества са били разрешавани, обяснява диетологът Ридл.

Но не само добавките правят силно преработените храни проблематични: високото съдържание на захар и сол също е причина за безпокойство, казва експертът, цитиран от АРД. Те стимулират апетита и водят дотам, че ядем много повече, отколкото е необходимо.

Кои методи на преработка са проблематични?

Екструдиране, емулгиране, ароматизиране: хранително-вкусовата промишленост използва много сложни процеси. Но дали това е вредно за нас? Пред германската обществена медия Моника Пишетсридер от Университета в Ерланген-Нюрнберг подчертава, че преработката на храните принципно не вреди - в крайна сметка хората готвят от повече от 800 000 години. Много растения стават годни за консумация едва след термична обработка, а ферментацията дори може да е полезна за здравето, показват различни проучвания.

Съществуват обаче и вредни вещества, които се образуват само при обработката на храните, като например акриламид. Високи нива на акриламид са открити например в картофения чипс, кафето или хрупкавия хляб.

Как се дефинират силно преработените храни?

Те съдържат добавки, преработени са технологично и са готови за консумация, но специална дефиниция за тях няма, обяснява Пишетсридер. Затова през 2010-а година бразилска изследователска група разработва ръководство за определяне на степента на преработка на храните, т.нар. класификация NOVA. Именно на нейната база се препоръчва консумацията на силно преработени храни да се избягва. Според Моника Пишетсридер обаче критериите не са научно обосновани.

Диетологът Ридл пък твърди, че европейската система за обозначаване на храните с цветовете на светофара Nutri Score не улеснява особено потребителите при правенето на здравословен избор. Nutri Score оценява храните според техните съставки и така например съдържанието на много калории се оценява отрицателно, докато високото съдържание на протеини получава положителна оценка.

Индустрията използва тази категоризация за разработване на маркетингови стратегии, казва Ридл. Продуктите се обогатяват с протеини, за да им се придаде здравословен вид. Този поглед към храните обаче е ограничен - още през 2007-а година американският журналист Майкъл Полан пише, че "храната е нещо повече от сбора на нейните части".

Да се храним здравословно

Диетологът Матиас Ридл и специалистката по химическата обработка на храните Моника Пишетсридер са единодушни, че е желателно да се храним с пресни продукти - плодове, зеленчуци, варива и ядки. Пишетсридер препоръчва да се избягват подсладените напитки, колбасите и алкохолът, а вместо това да се консумира повече храна, богата на фибри.

Ридл на свой ред съветва хората да открият простото удоволствие от здравословното хранене, например като сами си приготвят храна, която след замразяване може да се запази дни наред, се казва още в публикацията на АРД.

Автор: Дорис Тромбала (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    13 3 Отговор
    Ами глобализацията, за която и ДВ скача постоянно, беше за това - да се убият малките местни производители и търговци, и да ни тровят веригите и техните глобални доставчици на боклуци. Е, получи се.

    Коментиран от #4

  • 2 Никога

    5 5 Отговор
    Не купувам замразена пица! Последният номер който измислих за бърза пица е върху питка за дюнер!
  • 3 ЕСССР

    10 7 Отговор
    Хапвайте само свежи насекоми на прах по призива на Другарката Урсула!

    Коментиран от #5

  • 4 фен ке

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    еш баур
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 От опит

    5 5 Отговор
    Живев в Германия.Немците ядат доста замразена храна,одобено тези,които живеят по един или двама в домакинство.Количките им са пълни със замразени неща.Те работят доста и времето за почивка не го използват за готвене.Гледам в неделя поръчват доста пица или дюнер на доставка,а в България има жени,които в неделя готвят по 2-3 манджи,за да има храна до четвъртък.И при яденето на вредна храна интересно как живеят повече от нас:)?!

    Коментиран от #9

  • 7 РЕАЛИСТ

    2 3 Отговор
    Статията е Турлю гювеч. Така и не разбрах конкретно, що не трябва да ям замразена пица.
    Купувам си замразена пица Chicago town за 4 лири и си е много гот. Като си поръчам от Домино ми излиза 12 лири и затова рядко си го позволявам.
  • 8 456

    0 1 Отговор
    Защо трябва да живеем вместо да Омрем?
    Може и само тесто да ядем
  • 9 456🇩🇪

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "От опит":

    Купуват полуфабрикати ,защото не готвят. Правят само нещо елементарно ,кото грил например или вруст
  • 10 ЕСССР

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "сесере":

    Ти ги ядеш отдавна смел другарю евроджендъp, aко не си разбрал да ти кажа! Не, че ще спреш де!