7 Януари, 2025 10:05 45 151 44

Рецепта на деня: Класическа капама

  • капама-
  • месо-
  • свинско-
  • пилешко-
  • пилешки бутчета-
  • какво да сготвя-
  • кисело зеле

Удивително вкусно ястие за зимния сезон

Рецепта на деня: Класическа капама - 1
Снимкa: Shutterstock

Капамата е богато зимно ястие, което се приготвя с много и различни видове месо, богато е на вкус и аромати. Основна съставна част от него е киселото зеле и е подходящо за празничната трапеза заради богатия си вкус, пише standartnews.com. Като типично ястие от българската национална кухня, и рецептата за капама има варианти, но основните правила са, че задължително съдържа кисело зеле, ориз и няколко вида месо. Ето как да я приготвите:

Необходими продукти:

  • 1 голяма кисела зелка;
  • 150 гр ориз;
  • 150 гр сланина;
  • 1 кг свинско месо;
  • 50 гр кървавица;
  • 8 бр. пилешки бутчета;
  • 1 ч.ч. червено вино;
  • 1 ч.ч. зелев сок;
  • кимион;
  • чубрица;
  • червен пипер;
  • черен пипер;
  • девесил;
  • дафинов лист.

Начин на приготвяне:

На дъното на голям глинен гювеч сложете няколко лентички сланина, а върху тях цели зелеви листа. След това ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от ориза и поръсете с половината от подправките.

Отново наредете няколко лентичнки сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ от пилешкото. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завийте всичко с останалите цели листа кисело зеле. Залейте с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.

Глиненият гювеч задължително се слага в студена фурна, за да не се спука. Пече се около 5 часа на 160 градуса.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johansson

    12 81 Отговор
    Пак ли помии 🤮🤮🤮

    Коментиран от #12, #17

  • 2 ДВСК

    54 18 Отговор
    Пилето от полското ли да бъде? А свинското?
  • 3 ОСА

    70 23 Отговор
    Свинското от замразения дълбок резерв на ЕС, дето си го подменят на 20 г....да ни е сладко !!!
  • 4 Запознат

    29 29 Отговор
    Капака на турски(затворено) иначе българско ястие!

    Коментиран от #20, #41

  • 5 боцмана

    37 11 Отговор
    Вярно ли е това , Вени ти си разбирала и от нещо друго освен секс?

    Коментиран от #11

  • 6 Каквито,, хората,,

    30 9 Отговор
    Такава и храната...! (Заради такива, всичко ми се отврати, особено мъжожината дето ми предложи оназ помия, още ми стои пред очите) А иначе капамата, това е един много вкусен специалитет,, манджа,,...!

    Коментиран от #7, #32

  • 7 Мъжожината

    9 8 Отговор

    До коментар #6 от "Каквито,, хората,,":

    Лора е 🤮🤮🤮
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Liliomfi Гери

    23 16 Отговор
    Готвя капамата без сланина и месо без тлъстина и зелевият сок наполовина.

    Коментиран от #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Моряка

    42 4 Отговор

    До коментар #5 от "боцмана":

    Да бе разбира,виж ква постна статийка е написала за капама! Ако беше за кама-сутра тогаз да видиш как се вживява!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кака

    48 4 Отговор
    Направих я с телешко и свинско месо, и наденица... Стана вълшебна!
  • 14 Ванката

    11 2 Отговор
    До кака . Напиши рецептата... Моля.
  • 15 Каквото

    9 28 Отговор
    ви е останало от Коледа , го бухайте в глинен гювеч и голямата "рецепта" от остатъците , няма що !

    Коментиран от #21

  • 16 чакаме

    8 5 Отговор
    По-важна е рецептата на ноща.
  • 17 Моарейн

    59 6 Отговор

    До коментар #1 от "Johansson":

    Никой не те кара да ядеш капама. Яж си брашното от червеи и зелената ГМО тревица.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Абсолютно

    21 11 Отговор

    До коментар #4 от "Запознат":

    си е турска дума капама , нещо затворено , закрито .

    Коментиран от #23

  • 21 Ти си

    28 7 Отговор

    До коментар #15 от "Каквото":

    Е то и паелята и пицата се правят с остатъци от храна но им се възхищаваш .. .....

    Коментиран от #22, #44

  • 22 Хората

    9 15 Отговор

    До коментар #21 от "Ти си":

    ти пишат в случая за манджурляка капама , а не за пици и паеи !

    Коментиран от #25

  • 23 000013

    31 10 Отговор

    До коментар #20 от "Абсолютно":

    Колега ако извадим турцизмите от езика ни в повечето време ще трябва да ръкомахаме за да опишем нещо за което нямаме българска дума.
  • 24 Дедо

    14 7 Отговор
    Българското Суши в гювеч

    Коментиран от #28

  • 25 Ти си

    15 6 Отговор

    До коментар #22 от "Хората":

    Е ти по-добре прочети поста на който съм отговорил в който подобна на твоя прозира презрение и отвращение към традиционалната българска кухня .....
  • 26 Ахъм

    24 5 Отговор

    До коментар #9 от "Liliomfi Гери":

    Абсолютно никаква добавена течност. Киселото зеле и месото си пускат достатъчно. Има опасност да изкипи, а и става като варено, а не печено. Вместо сланина - врат и пържоли.
  • 27 Ко речи?

    14 3 Отговор
    Вино ли? Вино се слага в чомлека. И червеният пипер е там.
  • 28 000013

    9 3 Отговор

    До коментар #24 от "Дедо":

    Сега някой ще те заяде че използваш японски и турски думи .
  • 29 Плескавица

    7 9 Отговор
    А ние за Нова година ще празнуваме с Сръбско и ще оптаме сръбските специалитети.

    Коментиран от #42

  • 30 девил

    9 9 Отговор
    Капама при нас се прави заек и освен него се слага чаша или две червено вино нарязани моркови на шаиби и няколко глави скилидки чесън два три дафинови листа и няколко цели зърна бахар няма зеле няма сок и тем подобни да му разваля вкуса ,то хем ври хем се изпича
  • 31 Пич

    17 4 Отговор
    Съвети - сменете кървавицата със съджук , а сланината с пушен бекон , по възможност ваше производство. Не сипвайте зелев сок защото може да стане много солено. И запечатайте капака с тесто. Слагате вечерта на 80° и лягате да спите спокойно. На сутринта ще видите вълшебство !
  • 32 Аноним

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Каквито,, хората,,":

    КапаМанджа...
  • 33 Механик

    9 13 Отговор
    Народа е склонен да се прехласва по неща дето са му казали, че са СУПЕР. Прави го без да мисли и дори без да е виждал/опитвал въпросното нещо.
    Ако помсилим трезво, капамата е е един тюрлю-гювеч. В един казан от всичко по малко/много. Всички вкусове и аромати са се смесили и ти гълташ като пуйче. Кървавица с вкус на пилешко, пилешко с вкус на свинско, сланина с вкус на .... Бас държа, че ако ви вържа очите и ви подам малко късче от която и да било съставка в капамата, няма да можете да ми кажете какво точно ядете.
    Сега ще наплякате минуси и съм убеден, че две трети от вас няма да са опитвали капама, а една трета ще са от хората който са родом от тия места където тази манджа си е традиционна.

    Коментиран от #37

  • 34 Бъркоч

    3 7 Отговор
    от остатъци от празниците !
  • 35 Ако сложите

    4 3 Отговор
    виното и зелевия сок и я печете при тези условия ще остане течност на дъното.
  • 36 Калмук

    8 3 Отговор
    Няма такова понятие като "класическа капама". Това ѝ е хубавото на капамата, че можеш да комбинираш различни продукти и пропорции - по-тлъстичка, по-постничка, със сармички или без ...
  • 37 Калмук

    7 5 Отговор

    До коментар #33 от "Механик":

    Няма да ти "наплякам" нито минус, нито плюс. И то по една проста причина - всеки си има свои предпочитания към храната. За разлика от теб, аз пък обичам точно такъв тип мандажа, където всичко е омешано - кавармичка, гювеч, готвено свинско с картофи ... Не мога да свикна с порциите в огромна чиния, където тук там са изсипани съставките по отделно... и като за капак, не държа да е красиво оформена. Не я разбирам тая "висша" кулинария, но не твърдя, че е лоша - въпрос на вкус ! А, че не можеш да различиш кървавицата от месото в капамата ??? Значи наистина не си опитвал домашна кървавица, ама не тая, която ти я пробутват, магазините като "домашна".

    Коментиран от #39

  • 38 Авторкеееее,

    6 4 Отговор
    Пропуснала си много важна подробност. Класическата капама съдържа ТРИ ВИДА МЕСО плюс НАДЕНИЦА. Освен свинското и пилешкото трябваше да споменеш и телешко. Освен зелето и ориза, по желание се прибавят и други видове зеленчуци, а също и ГЪБИ.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Повръщам

    3 7 Отговор
    само при мисълта за кървавица, па била тя и домашна. Такива боклуци се слагат в нея, ама ганчо си маа и я превъзвася.
  • 41 месо с ориз и зеле

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Запознат":

    Тая капама няма как да е турско ястие защото има свнинско в рецептата.
  • 42 то па

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Плескавица":

    едни специалитети са сръбските...колкото да зарибят баламурниците от шоплука

    Коментиран от #43

  • 43 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "то па":

    Как ще сожиш ориз в кавърмата - тоеа е безумие !
  • 44 Ти си

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ти си":

    Мола кретена написал този пост да си измисли собствен ник за да не се налага да пише от чужди !
    Надявам се IQ да му е достатъчно за това....