10 Ноември, 2023 14:00 4 490 8

Задушен патладжан с домати и чесън

  • патладжан-
  • домати -
  • чесън

Във Франция например към рецептата добавят малко тиквички и ароматни билки. А гърците леко запържват патладжана, лука и доматите, след което ги пекат под слой от натрошена фета

Задушен патладжан с домати и чесън - 1
Снимка: Туитър

Необходими продукти:

700 гр. малки млади патладжани
300 гр. лук
4 скилидки чесън

500 гр. домати
4 стръка магданоз
30-40 мл. растително масло

прясно смлян черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте патладжаните и ги нарежете на дебели филийки, поръсете ги със сол и ги оставете на стайна температура за 15 минути, за да си пуснат горчивия сос, след което ги подсушете с кухненска хартия.

Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Обелете чесъна и го нарежете на ситно. Измитите домати нарежете на филийки. Измийте магданоза, отстранете листата от клонките и го нарежете на ситно.

Загрейте растителното масло в тигана, добавете патладжаните и ги запържете на среден огън от едната страна за 3 минути. Запържете и от другата страна по същия начин, 3 минути, и наредете патладжаните в чиния.

В същия тиган запържете лука и чесъна на среден огън. Добавете доматите и разбъркайте. Пържете на среден огън за 5 минути, след което добавете патладжана и наситнения магданоз.

Подправете със сол и черен пипер, разбъркайте и покрийте тигана с капак. Оставете да покъкри на слаб огън за 7-10 минути.

Сервирайте като отделно ястие или като гарнитура към пиле, месо или риба.

И нещо интересно:

Във Франция например към рецептата добавят малко тиквички и ароматни билки. А гърците леко запържват патладжана, лука и доматите, след което ги пекат под слой от натрошена фета.

У нас пък някои домакини слагат и чушки, което прави вкуса на ястието особено изразителен.

Измислете своя собствена версия или пък използвайте нашата: проста е, достъпна и много вкусна.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    6 2 Отговор
    Е добро , но изхвърляте лука , който го прави лигаво , и слагате печени червени чушки! Чесън може и повече.
  • 2 Баш Батка

    7 1 Отговор
    Задължително свинско се слага.

    Коментиран от #4

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор
    Благодаря тоспожа Ахмед сУважение
  • 4 Много

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Баш Батка":

    Важи и твоята препоръка , пробвал съм. Но са различни неща , всяко е хубаво по своему!
  • 5 Едно от любимите ми

    1 1 Отговор
    Само лукът ми идва в повече и доста олио при пърженето поема, но пък е много вкусно. И без майтап, ама се замислих къде сега да търся млади патладжани. Оля си нямаше друга работа, та така вкусно го представи и ми събуди апетита точно за това ястие.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Имамбаялда

    0 1 Отговор
    Купете си имамбаялда и го запечете под сирене с олио.