Необходими продукти:
- 1 кг варени картофи;
- 500 г кайма;
- 2 глави лук;
- 4 с.л.масло;
- сол, смлян черен пипер, смлян червен пипер на вкус;
- 600 мл сметана;
- 1 с.л. масло;
- 3 с.л. слънчогледово олио;
- 3 скилидки чесън;
- 1 с.л. обикновено брашно;
- къри;
- 80 г сирене чедър;
- 1 домат.
Начин на приготвяне:
Налейте олио в тигана, загрейте и натрошете каймата.
Добавете нарязания лук и запържете заедно.
Подправете и разбъркайте.
Обелете картофите, нарежете ги на колелца и ги поставете на дъното на намазнена йенска тавичка.
Разпределете каймата равномерно върху картофите.
Отново подредете картофените колелца върху каймата и преминете към приготвянето на сметановия сос.
Сложете маслото и слънчогледовото олио в тиган, добавете ситно нарязан чесън, запържете за малко и добавете брашно.
Объркайте всичко и запържете до златисто.
Прибавете сметаната или млякото и разбъркайте, докато сосът се сгъсти.
Посолете, подправете, добавете малко къри и разбийте добре.
Залейте със сместа картофите, покрийте с настърган чедър, черен пипер и добавете резенчета домати.
Печете на 200°C за 30 минути, пише flagman.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Град Козлодуй
10:07 19.10.2024
2 Това нещо
Коментиран от #3, #6
10:07 19.10.2024
3 Така де
До коментар #2 от "Това нещо":
Точно това щях да пиша и аз, че ние го наричаме мусака и макар да е малко спорно от къде точно е произхода му в българската кухня е познато още от древността.10:20 19.10.2024
4 Подкрепям !
10:25 19.10.2024
5 истината
12:29 19.10.2024
6 Този коментар е премахнат от модератор.