2 Ноември, 2024 11:22 1 688 9

13 причини да ядем тиква всеки ден

  • тиква-
  • ползи-
  • хранене-
  • мермерски

Тиквата е известна с уникалните си хранителни и лечебни качества

13 причини да ядем тиква всеки ден - 1
Снимкa: Shutterstock

Ако искаме да живеем дълго и да сме здрави, трябва да консумираме най-вече пред плодове, зеленчуци, бобови култури, мед мляко.

Това е съвет на проф. д-р Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина. Някои са преведени в САЩ. Книгите на професора са плод на 6 десетилетия научна работа, пише marica.bg.

Описал е съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.

Ценни съвети за храните, които могат да ни поддържат в отлична форма, съдържа и последната книга на именития учен - „Как да пречистим и да подмладим нашия организъм".

Описал е в трудовете си уникалните качества на всеки плод и зеленчук, които често не оценяваме. "Мъдростта: "Вода гази, жаден ходи!", важи особено за пловдивчани - живеете в изобилие от плодове и зеленчуци, които редовно пренебрегвате, често от незнание, казва проф. Мермерски.

Тиквата е известна с уникалните си хранителни и лечебни качества. Тя е богата на фибри, благодарение на които създава по-продължително чувство за ситост.

Ето 13 причини, заради които е полезно да ядем тиква:

1. Още прочутият в древността лекар философ Авицена я е препоръчвал като лечебно средство, включително при болки в ушите.

2. Химическите изследвания показват, че тиквата съдържа от 10 до 14 процента фруктоза, пектин и каротин. Съдържанието на коротин при тиквата е по-високо дори от това на морковите. Колкото месестата част на тиквата е по-оранжева и яркожълта, толкова е по-високо съдържанието на каротин в нея.

3. Тиквата съдържа витамините В1, В2, В6, С и Е, както и ферменти, протеин, минерални соли на желязото, медта, калция, магнезия, фосфора, кобалта.

Голямото количество витамин А в тиквата, както и съдържанието на витамин С укрепват имунната система в сезона на вирусите и грипа.

4. Семената от тиквата са също много полезни. Те са богати на белтъчини, мазнини и на витамините А, В и С. Много ефикасно средство срещу глисти.

За мъжете с леки проблеми с простатата зелените тиквени семки поради високото си съдържание на цинк предлагат добро облекчение, медицински доказано.

5. Както в народната, така и в съвременната медицина тиквата, освен като храна, е отлично лечебно средство, което спомага за по-доброто храносмилане, за лекуване на възпаление на дебелото черво. 100 г тиква съдържат 0,5 г фибри, изключително важни за добро здраве на храносмилателната система и редовни черва.

Тиквата е отлично средство при отоци, предизвикани от заболявания на сърдечносъдовата система. Съдържащите се в тиквата фитостероли допринасят за понижаването на опасния за сърцето "лош" холестерол.

6. Отлично средство при заболявания на бъбреците и черния дроб.

7. Тиквата е особено полезна при лечение на атеросклероза и подагра. Сок от тиква действа успокоително на нервната система.

8. Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества. По хранителна стойност се сравнява с картофите. В зрелите плодове на най-добрите сортове тиква се съдържат 10 процента захари - главно захароза и глюкоза, и до 91 процента вода. Целулозата е около 1 процент, а киселини почти липсват. От минералните соли преобладават калий и фосфор, не липсват също калций, магнезий, желязо, мед, натрий. Високо е съдържанието на витамин С - 15 мг в 100 грама, каротин - 2 мг, витамини В1, В2 и РР.

10. Полезна за зрението и имунната система. Съдържащият се в нея бетакаротин се преобразува от тялото във витамин А. 100 грама тиква осигуряват 170 процента от необходимия за доброто здраве на очите витамин особено в дългите зимни вечери, плюс полезните за зрението антиоксиданти лутеин и зеаксантин.

11. Тиквата е много подходяща за диабетици.

12. Поради високото съдържание на калий, който подпомага диурезата и намалява количеството на албумин в организма, тиквата намира широко приложение в рационалното и диетичното хранене. Отлична за консумация след тренировки за възстановяване на електролитите.

13. Тиквите са богати и на аминокиселината триптофан, която е важна за производството на хормона на доброто настроение серотонин. Хапването на тиква на вечеря може да подсигури и качествена отмора през нощта, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каротин

    1 1 Отговор
    От къде видяхте, че готвя тиква? В последно време преоткрие този плодов зеленчук .Даже ми е странно, че магазините не продават натурален сок от тиква.Би трябвало някой да сети и да започне да го произвежда.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Луд

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Каротин":

    В парламента раздават такъв сок на корем.
  • 3 тиквенсониада

    6 3 Отговор
    По тази причина ли ББ от Банкя е толкова ВЕЛИК , НЕзаменим , неПОВТОРИМ и себеподобен !?
    От това ли е произлязъл и този му прякор ?
    Виж ти !
  • 4 ГРАЖДАНИН

    9 3 Отговор
    А 15 год. ядем на ТИКВАТА само семките , и за това станахме най-бедната и корумпираната страна в света !
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор
    Много навременна статия! В момента, по пазарчетата край пътищата в Тракия, има цели камари от тикви сорт "Цигулка" и "Матилда", но държат цената над 79 ст./ кг..
  • 6 55 от Козлодуй

    2 1 Отговор
    Статията явно е срещу ГЕРБ .ме Авицена , ,с Бойко е открил Тиквата..
  • 7 Някой

    7 2 Отговор
    13 причини да пием студена бира всеки ден !!!?
  • 8 име

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Каротин":

    Всички натурални сокове са базирани на тиквата. Лютеницата също.
  • 9 Идън

    4 3 Отговор
    Чак всеки ден... Елин Пелин е написал разказ-,, Печена тиква,,-