19 Ноември, 2024 10:05 1 359 7

Рецепта на деня: Лазаня супа

  • лазаня-
  • супа-
  • болонезе-
  • наденица-
  • какво да сготвя

Изненадващо приятно ароматна, сгряваща и засищаща супа за студените месеци

Рецепта на деня: Лазаня супа - 1

Необходими продукти:

  • зехтин екстра върджин;
  • 350 г италианска наденица;
  • 1 връзка копър;
  • 1 средно голяма глава лук;
  • 1 с.л. доматена паста;
  • 1 с.л. италианска подправка (смес от босилек, розмарин, мащерка, риган, магданоз и майорана);
  • 1 консерва доматено пюре;
  • 4 чаши пилешки бульон;
  • ¾ чаша вода;
  • около 7 кори за лазаня;
  • 50 г настърган пармезан;
  • 250 г рикота;
  • листа босилек.

Необходими продукти:

В голяма тенджера на средно към силен огън загряваме зехтина и прибавяме наденицата. Готвим за около шест до осем минути, докато придобие златистокафяв цвят и междувременно разбъркваме с лъжица, за да не загори. След това вадим наденицата от тенджерата и я оставяме да се отцеди върху кухненска хартия. Запазваме около две супени лъжици от мазнината в тенджерата, а останалото изхвърляме.

След това на среден огън в същия съд слагаме нарязаните копър и лук, една ч. л. сол и ¼ ч. л. черен пипер. Готвим за осем до десет минути, докато омекнат и покафенеят и отново разбърквайки междувременно. После прибавяме доматената паста и италианската подправка и ги разбъркваме за около минута. Чак тогава идва ред на доматеното пюре, пилешкия бульон, водата и отцедената от мазнината наденица. Оставяме всичко да къкри под похлупак, за около 15 минути, докато леко се сгъсти. След това слагаме начупените кори за лазаня и отново оставяме супата да къкри, но този път без похлупак, за 12 до 14 минути, докато и корите се сготвят и междувременно разбъркваме. Подправяме със сол и черен пипер на вкус.

Тогава идва ред и на рикотата и настъргания пармезан, които смесваме в отделна купа заедно с ¼ ч. л. сол и щипка черен пипер.

Накрая вече можем да разпределим супата в купички за сервиране и отгоре да прибавим от сместа със сирена. За финал остава да овкусим с няколко капки зехтин и свежи листа босилек, пише lifestyle.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мирише приятно

    0 5 Отговор
    италианско ястие . ефтино, лесно , хранително . а в заведенията не го правят . явно не е на печалба . то ги разделят . с печалба и без . на улицата и малки и големи са едри и доста екссссс еллллл .
  • 2 Хахаха

    7 8 Отговор
    Италианците имат най селяндурката кухня ! Разновидности на пици и макарони , и това е ! Дори и супата им макаронена !

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Хасковски каунь

    7 2 Отговор
    С олио не става ли? Щото лазанята, пармезана ,рикотата ииталянската луканка си ги купих на промоция от селския дюкян
  • 4 Сланина Гомез

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Глупости , това е все едно да кажеш че англичаните ядат само чипс енд фиш , турците дюнер а китайците само ориз !
  • 5 Грешиш.

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Италианците имат така наречената "средиземноморска кухня ", която се състои предимно от риба, миди, скариди и т.н. морски дарове - "фрути ди маре ".
    Тестените храни все по-малко присъстват на трапезата им, особено при младото поколение.
  • 6 Обичам класическа лазаня

    5 1 Отговор
    Поредната измислица. Звучи като...мусака супа. Лазанята се характеризира със корите за лазаня, слоевете плънка и изпичането във фурната. Всичко производно не е лазаня а нещо с подобен вкус.
  • 7 Идън

    4 0 Отговор
    Пилешки бульон с наденица е все едно пилешка супа с телешки бульон...Не!