Рецепта на деня: Немско кисело зеле

29 Ноември, 2024 10:05 950 18

  • кисело зеле-
  • немско-
  • бавария-
  • какво да сготвя

Чудесен избор за гарнитура към джолан или друго месо

Рецепта на деня: Немско кисело зеле - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • Зеле – 1 кг, нарязано на тънки ленти.
  • Захар – 1 супена лъжица.
  • Винен оцет – 50 мл.
  • Масло или растителна мазнина – 2 супени лъжици.
  • Лук – 1 глава, нарязана на ситно.
  • Бекон – 100 г, нарязан на малки кубчета.
  • Телешки бульон – 250 мл.
  • Кимион – 1 чаена лъжичка, смлян.
  • Бахар – 2 зрънца.
  • Хвойна – 2 зрънца.
  • Сол и черен пипер
  • Масло – 1 супена лъжица за завършек.

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера загрейте захарта, докато се карамелизира до златист цвят. Прибавете винения оцет и разбъркайте енергично, за да се получи ароматна база. Добавете ситно нарязания лук и мазнината (масло или олио), след което оставете лука да омекне за няколко минути.

Към карамелизирания лук добавете нарязания бекон. Запържете го, докато стане златист и ароматен. Това ще придаде дълбок и опушен вкус на ястието.

Добавете зелето, телешкия бульон, кимиона, бахара и хвойната към тенджерата. Разбъркайте добре, за да се разпределят подправките равномерно. Покрийте с капак и оставете зелето да се готви на слаб огън за около 30-40 минути. За по-наситен вкус, махнете капака през последните 10 минути от готвенето, за да се изпари излишната течност, пише actualno.com.

Когато зелето е готово, овкусете със сол и черен пипер на вкус. Добавете 1 супена лъжица масло за завършващ кадифен ефект и разбъркайте.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    9 9 Отговор
    Това германец ако не разкаже играта на някоя хубава манджа или салата , няма кой друг !!! А..... има - поляк !!!
  • 2 факуса

    4 5 Отговор
    ха ха ха
  • 3 Конио

    2 2 Отговор
    Зелето е от пазарджик бе
  • 4 Аби

    3 8 Отговор
    Немец да готви??? Нещо има грешка, май името на бъркоча
  • 5 456

    3 3 Отговор
    Като знам това зеле колко е твърдо няма как да стане готово за 30-40 минути. Минимум 1,5 час му трябва за да се свари с тенджера под налягане. Освен ако не го харесвате хрупкаво или полусурово.
  • 6 Хасковски каунь

    0 1 Отговор
    Това с оранжевия цвят каква е ?
  • 7 Идън

    4 1 Отговор
    С кисело зеле- сарми с ориз и гъби.

    Коментиран от #8

  • 8 Айде

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Идън":

    Не се стискай ! Сложи и една хубава кайма ! Или , и , бекон...

    Коментиран от #10

  • 9 Хохо Бохо

    2 4 Отговор
    Всъщност немската кухня е доста отвратителна. Печивата им са доста добри, печено месо също и до там. Всичко друго е отврат. Киселото зеле и вурстовете са рядко отвратителни
  • 10 Идън

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Айде":

    Не ме въвеждай в изкушение...:)

    Коментиран от #12

  • 11 Вкусно

    5 0 Отговор
    Немците продават готово кисело зеле за готвене. Не е като нашето, но за гарнитура става. Ястията им нямат нищо общо със нашите като продукти и рецепти. Вкуса е друг и е въпрос на свикване. Печивата им са страхотни, струва си човек да опита.
  • 12 Значии...

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Идън":

    Ако постиш , обръщаш гръб на плънката , и започваш да слагаш кайма ! Не може да нисиш отговорност за нещата които се случват зад гърба ти !

    Коментиран от #17

  • 13 Аргюнлия

    5 2 Отговор
    Всяка национална кухня си има специфични ястия и вкусове. Сравнението между нашата и останалите е не сериозно. Ние сме пристрастни към нашите специалитети и момента на сравняването разваля удоволствието и насладата. Всеки може да пробва а негативното изказване е присъщо за българина. А навремето той българина беше широко скроен човек, това време отдавна отмина....

    Коментиран от #14

  • 14 Механик

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Аргюнлия":

    До някъде съм съгласен с Вас, но в по-голямата част от изказването Ви не сте прав/а.
    В цял свят харесват пица, например. А това означава, че тая манджа е човешка. Пък това кисело зеле с карамелизирана захар е някаква гавра и това е очеваден факт.
    И да, всеки може да опита храната и тогава да се изказва критично, но не е редно да се натрапват разни изклифирщини като се акцентира на това, колко са вкусни.

    Коментиран от #15

  • 15 ешш тогава

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    максуда шоклет втора употреба
  • 16 Благой от СОФстрой

    0 1 Отговор
    А в Германия приготвят германско кисело зеле, в "Немция" немско!
  • 17 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Значии...":

    ,,Всяка дейност се нуждае не само от двигател- но и от спирачка,,-А. Хейли

    Коментиран от #18

  • 18 Аха...

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Идън":

    Великите открития стават в този момент , в който спирачките спрат да работят !
    Аз !