Рецепта на деня: Тюрбан сарма

3 Декември, 2024 10:05 1 334 6

  • тюрбан-
  • сарма-
  • кайма-
  • зеле-
  • какво да сготвя

Един различен вариант на зелевите сарми

Рецепта на деня: Тюрбан сарма - 1
Кадър: Youtube

Необходими продукти:

  • 1 глава зеле;
  • 1 морков;
  • 3 чушки;
  • 2 глави червен лук;
  • 3 скилидки чесън;
  • магданоз или целина;
  • 500 грама кайма;
  • 200 грама измит ориз;
  • 100 грама ситно накълцано сухо месо;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • 2 чаени лъжички смлян сладък червен пипер.

Начин на приготвяне:

Извадете кочана от зелето и го варете в подсолена вода за около 30 минути. След като сварите зелето, го извадете от водата, отцедете го, след което отделете листата.

Всички зеленчуци се нарязват на възможно най-дребно, след което се смесват с каймата, ориза и сушеното месо и се подправя на вкус.

Отстранете твърдата среда от листата и ги разделете на две, ако са големи.

Напълнете ги с плънка и навийте като рула, като първо подпъхнете краищата, за да не изтече плънката. Намаслете тавата или гювеча и наредете пълнените сарми под формата на охлюв (като вита баница).

Смесете доматения концентрат с 500 мл вода. Залейте пълнените зелеви листа. Покрийте с фолио и печете във фурната за около 90 минути в загрята на 200 градуса фурна.

Залейте всичко със заквасена сметана. По желание към сметаната може да се добави 1 яйце и малко сирене. Печете във фурната за още 30 минути, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шаа

    3 0 Отговор
    това ще трябва да го пробвам още този месец. вероятно и с кисело зеле става?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мара

    0 0 Отговор
    Само дето не е упоменато какъв сорт зеле... Реално има определен сорт зеле за сърми,но не съм го видяла в България.