Рецепта на деня: Постни мекици

5 Декември, 2024 10:05 1 148 18

  • мекици-
  • постни-
  • св. сава-
  • какво да сготвя

Без яйца и мляко, но много хрупкави и вкусни

Рецепта на деня: Постни мекици - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 400 г брашно;
  • 250 мл хладка вода;
  • 20 г прясна мая (половин кубче прясна мая);
  • 1 равна чаена лъжичка захар;
  • 1 равна чаена лъжичка сол;
  • олио за пържене.

Начин на приготвяне:

Натрошете маята в 250 мл хладка вода, добавете една чаена лъжичка захар и разбъркайте добре да се разтвори.

В по-дълбока купа сложете брашното, направете дупка, в която сложете разтвора с маята и оставете за около 10 минути да се активира.

Солта се поръсва в брашното, отстрани (не в маята, за да не спре активирането). След това се замесва тесто, което трябва да е меко и да се отделя от стените на купата (малко да лепне за ръцете).

Замесете тестото без много натиск, за да може да се напълни с въздух.

След това го покрийте с прозрачно фолио и го оставете на топло за около половин час, докато удвои обема си.

Разстелете втасалото тесто върху добре набрашнена работна повърхност и го омесете малко.

След това с точилка се разточва на кора с дебелина около 5 мм, нарязва се на правоъгълници (тази форма е най-подходяща, защото се пържат най-бързо и добре).

Покрийте изрязаните правоъгълници с памучна кърпа и ги оставете да починат 10 минути. След това ги изпържете в умерено загрято олио. Поставете ги в олиото със страната, която е нагоре.

Когато се запържат от двете страни ги извадете в чиния с хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина, пише zajenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    7 6 Отговор
    Лоши мекици няма , но ако не постите сложете кисело и прясно мляко , яйца , препържено масло , и ще имате шедьовър !
  • 2 браво

    5 2 Отговор
    с едно кафенце е супер , така 3-4 мекици . и цигари .

    Коментиран от #16

  • 3 Идън

    4 7 Отговор
    Разточената кора я режа на кръгчета с най- голямата чаша- по- красиво - по- лесно и по- бързо.Половината от готовите поръсвам с пудра захар- другите ги оставям без.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Пич

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Идън":

    Благодаря , не съм се срещал така но сигурно ще бъде по лесно ! Но не е ли консистенцията рядка за разточване , защото някога бабите казваха , че тестото за мекици трябва да се прави по кашкаво !

    Коментиран от #5

  • 5 Идън

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Чашата я топваш в брашно на всяко рязане- да не се лепи или я намазваш с олио.

    Коментиран от #7

  • 6 друга

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Идън":

    И аз така ги правя, но вместо чаша, използвам купичка за супа - стават по-големи. )))

    Коментиран от #8

  • 7 Пич

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Идън":

    Благодаря !
  • 8 Идън

    4 10 Отговор

    До коментар #6 от "друга":

    Размерът няма значение- стига да е точно какъвто ти пасва ;)

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Хахаха

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Идън":

    Хахаха...
  • 10 Карън

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Идън":

    Постни мекици по същество.И както винаги ти нещо си се объркала. нали за да пасне каквото и да е, трябва да е определен размер.

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 11 Ти си

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Карън":

    ЖЕНАТА !

    Коментиран от #18

  • 12 Идън

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Карън":

    Нека да уточня- пиша за мекиците и техния размер.. той трябва да пасне точно на моето виждане за това и не виждам от какъв зор да са големи... Явно имате други помисли за пасването- както винаги...

    Коментиран от #14

  • 13 Идън

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Карън":

    Освен по размер трябва да ми пасне на бухване и степен на изпържване- да са бухнали- а не твърди , жилави и бели, с които да си играе кучето ...
  • 14 Карън

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Идън":

    Всички пишем за мекици, статията е за мекици. А ти както винаги си противоречиш, казваш,че размера няма значение, а в следващия момент, напоително се обясняваш,че не трябва да са големи - мекиците де.

    Коментиран от #15

  • 15 Идън

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "Карън":

    Ако не можеш да прецениш си е твой проблем- режи ги с тепсия и ги пържи в тиган твоите ГОЛЕМИ мекици...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 !!!

    2 0 Отговор
    В темата за мекици, две готвачки се хванаха за гушите! Ха-ха.
  • 18 Ти си

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ти си":

    Колега измисли си свой ник за да не ползваш чужди ! Надявам се то толкова да ти стигне IQ то !
    Благодаря ......