Необходими продукти:
- 400 г брашно;
- 250 мл хладка вода;
- 20 г прясна мая (половин кубче прясна мая);
- 1 равна чаена лъжичка захар;
- 1 равна чаена лъжичка сол;
- олио за пържене.
Начин на приготвяне:
Натрошете маята в 250 мл хладка вода, добавете една чаена лъжичка захар и разбъркайте добре да се разтвори.
В по-дълбока купа сложете брашното, направете дупка, в която сложете разтвора с маята и оставете за около 10 минути да се активира.
Солта се поръсва в брашното, отстрани (не в маята, за да не спре активирането). След това се замесва тесто, което трябва да е меко и да се отделя от стените на купата (малко да лепне за ръцете).
Замесете тестото без много натиск, за да може да се напълни с въздух.
След това го покрийте с прозрачно фолио и го оставете на топло за около половин час, докато удвои обема си.
Разстелете втасалото тесто върху добре набрашнена работна повърхност и го омесете малко.
След това с точилка се разточва на кора с дебелина около 5 мм, нарязва се на правоъгълници (тази форма е най-подходяща, защото се пържат най-бързо и добре).
Покрийте изрязаните правоъгълници с памучна кърпа и ги оставете да починат 10 минути. След това ги изпържете в умерено загрято олио. Поставете ги в олиото със страната, която е нагоре.
Когато се запържат от двете страни ги извадете в чиния с хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина, пише zajenata.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пич
10:12 05.12.2024
2 браво
Коментиран от #16
10:18 05.12.2024
3 Идън
Коментиран от #4, #6
10:31 05.12.2024
4 Пич
До коментар #3 от "Идън":
Благодаря , не съм се срещал така но сигурно ще бъде по лесно ! Но не е ли консистенцията рядка за разточване , защото някога бабите казваха , че тестото за мекици трябва да се прави по кашкаво !Коментиран от #5
10:38 05.12.2024
5 Идън
До коментар #4 от "Пич":
Чашата я топваш в брашно на всяко рязане- да не се лепи или я намазваш с олио.Коментиран от #7
10:58 05.12.2024
6 друга
До коментар #3 от "Идън":
И аз така ги правя, но вместо чаша, използвам купичка за супа - стават по-големи. )))Коментиран от #8
11:29 05.12.2024
7 Пич
До коментар #5 от "Идън":
Благодаря !11:33 05.12.2024
8 Идън
До коментар #6 от "друга":
Размерът няма значение- стига да е точно какъвто ти пасва ;)Коментиран от #9, #10
11:37 05.12.2024
9 Хахаха
До коментар #8 от "Идън":
Хахаха...12:11 05.12.2024
10 Карън
До коментар #8 от "Идън":
Постни мекици по същество.И както винаги ти нещо си се объркала. нали за да пасне каквото и да е, трябва да е определен размер.Коментиран от #11, #12, #13
12:37 05.12.2024
11 Ти си
До коментар #10 от "Карън":
ЖЕНАТА !Коментиран от #18
13:50 05.12.2024
12 Идън
До коментар #10 от "Карън":
Нека да уточня- пиша за мекиците и техния размер.. той трябва да пасне точно на моето виждане за това и не виждам от какъв зор да са големи... Явно имате други помисли за пасването- както винаги...Коментиран от #14
14:06 05.12.2024
13 Идън
До коментар #10 от "Карън":
Освен по размер трябва да ми пасне на бухване и степен на изпържване- да са бухнали- а не твърди , жилави и бели, с които да си играе кучето ...14:48 05.12.2024
14 Карън
До коментар #12 от "Идън":
Всички пишем за мекици, статията е за мекици. А ти както винаги си противоречиш, казваш,че размера няма значение, а в следващия момент, напоително се обясняваш,че не трябва да са големи - мекиците де.Коментиран от #15
15:47 05.12.2024
15 Идън
До коментар #14 от "Карън":
Ако не можеш да прецениш си е твой проблем- режи ги с тепсия и ги пържи в тиган твоите ГОЛЕМИ мекици...16:29 05.12.2024
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 !!!
09:11 06.12.2024
18 Ти си
До коментар #11 от "Ти си":
Колега измисли си свой ник за да не ползваш чужди ! Надявам се то толкова да ти стигне IQ то !Благодаря ......
10:25 09.12.2024