Необходими продукти:
- свински джолан - 1 бр.;
- чесън - 8 - 10 скилидки;
- червен пипер - 1 с.л.;
- подправки - 1 с.л. микс за печено свинско;
- сол;
- червено вино - 200 мл;
- картофи - 4 бр.;
- гъби - 200 г;
- лук - 1 глава;
- моркови - 2 бр.;
- дафинов лист - 2 бр.
- олио - 4 с.л.
- черен пипер - 10 бр. на зърна;
- бахар - 3 зрънца.
Начин на приготвяне:
Джоланът се измива и подсушава. С помощта на остър нож се правят прорези в свинския джолан и в тях се пъхва по една цяла скилидка чесън. Месото се поръсва със сол, червен пипер и микс от подправки за печено месо.
Съдът с джолана се покрива със свежо фолио и се поставя за 12 часа в хладилник, за да се освободят ароматите.
На дъното на глинен гювеч и джоланът се намазват с олио. В съда се налива около 200 мл червено вино, месото се слага вътре, похлупва се и се слага в студена фурна.
Пече се първият половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 170 градуса. По средата на печенето се прибавят почистените и нарязани на едро зеленчуци.
Необходимо е зеленчуците преди да се наредят около месото, да са овкусени със сол.
В гювеча се слага дафинов лист, черен пипер на зърна и зрънца бахар.
Малко преди готовност капакът се маха и джоланът се допича, за да получи апетитна и леко загоряла коричка, пише gotvach.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Гретиния
10:15 15.12.2024
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Рапона
14:06 15.12.2024
5 Венче ма
19:13 15.12.2024