Рецепта на деня: Шпикован свински джолан

15 Декември, 2024 10:05 1 225 5

  • свински джолан-
  • шпикован-
  • какво да сготвя

За приготвянето на перфектния свински джолан са нужни търпение и мерак

Рецепта на деня: Шпикован свински джолан - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • свински джолан - 1 бр.;
  • чесън - 8 - 10 скилидки;
  • червен пипер - 1 с.л.;
  • подправки - 1 с.л. микс за печено свинско;
  • сол;
  • червено вино - 200 мл;
  • картофи - 4 бр.;
  • гъби - 200 г;
  • лук - 1 глава;
  • моркови - 2 бр.;
  • дафинов лист - 2 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • черен пипер - 10 бр. на зърна;
  • бахар - 3 зрънца.

Начин на приготвяне:

Джоланът се измива и подсушава. С помощта на остър нож се правят прорези в свинския джолан и в тях се пъхва по една цяла скилидка чесън. Месото се поръсва със сол, червен пипер и микс от подправки за печено месо.

Съдът с джолана се покрива със свежо фолио и се поставя за 12 часа в хладилник, за да се освободят ароматите.

На дъното на глинен гювеч и джоланът се намазват с олио. В съда се налива около 200 мл червено вино, месото се слага вътре, похлупва се и се слага в студена фурна.

Пече се първият половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 170 градуса. По средата на печенето се прибавят почистените и нарязани на едро зеленчуци.

Необходимо е зеленчуците преди да се наредят около месото, да са овкусени със сол.

В гювеча се слага дафинов лист, черен пипер на зърна и зрънца бахар.

Малко преди готовност капакът се маха и джоланът се допича, за да получи апетитна и леко загоряла коричка, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гретиния

    7 3 Отговор
    И Грета много обича да и шпиковам джоланите ! Викам - Как се прави това ма , Гретоо ! А тя - Абе тъпчеш в дупката и буташ във фурната ! А виното , викам ! Грета каза - удари две три , за да не ми слагаш торба на главата !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рапона

    0 0 Отговор
    Мушмулката да ти "миксирам" аз на теб, Венелинов!
  • 5 Венче ма

    0 0 Отговор
    Искаш ли да опиташ моя джолан??