Как да изберем най-здравословния хляб за нас?

21 Март, 2025 15:31 763 5

  • хляб-
  • здравословно хранене-
  • брашно-
  • глутен-
  • тестени изделия

Здравните експерти препоръчват пълнозърнестия, ръжения и безквасния хляб

Как да изберем най-здравословния хляб за нас? - 1
Снимка: Shutterstock

Когато избираме хляб, обикновено се водим от вкуса му, но експертите по хранене препоръчват да обръщаме внимание и на неговите ползи за здравето. Сред най-полезните варианти са пълнозърнестият, ръженият и безквасният хляб.

Пълнозърнестият хляб е богат на витамини, фибри и бавно усвоими въглехидрати. Това го прави изключително подходящ за поддържане на добро храносмилане и дълготрайно чувство на ситост. Освен това той помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Ръженият хляб съдържа ценни минерали като желязо и магнезий и има значително по-ниско съдържание на глутен спрямо пшеничния. Това го прави добър избор за хора, които имат умерена чувствителност към глутена или търсят алтернативи на традиционния пшеничен хляб.

Безквасният (бездрожден) хляб е по-лек за храносмилателната система и подпомага поддържането на балансирана чревна микрофлора. Този вариант е особено подходящ за хора със стомашно-чревни проблеми или чувствителност към дрожди.

От друга страна, изделията от рафинирано брашно не са най-добрият избор за ежедневна консумация. Те са по-бедни на полезни хранителни вещества, а високият им гликемичен индекс може да доведе до резки колебания в нивата на кръвната захар.

Разбира се, идеалният избор зависи от индивидуалните нужди и предпочитания на всеки човек. За хората с чувствителна храносмилателна система се препоръчват безквасни хлебчета или специални диетични хлябове. Активните хора и спортистите могат да се насочат към пълнозърнест хляб с по-високо съдържание на протеин.

Най-важното е винаги да се избира хляб с натурален състав, без излишни добавки и консерванти, за да се извлече максимална полза за здравето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може би

    6 3 Отговор
    най-здравословния хляб е липсата на такъв!
  • 2 Хмм

    4 3 Отговор
    хлябът е вреден, но е вкусен, поне за мен, особено ръженият, в пекарните на София има чудесен ръжен и пълнозърнест хляб
  • 3 кастроли

    5 2 Отговор
    Яжте,каквото ви се яде,какъвто хляб предпочитате. Има голям избор,има много и различни видове хляб. Хляб със семена покрит е за хора със здрави стомаси и черва.Белият хляб се разгражда по-бързо и дава повече белтъци и захари.Има висок гликемичен индекс.
  • 4 Хлебар

    3 0 Отговор
    Няма хляб без подобрители
  • 5 дон паламуд

    0 0 Отговор
    Хляба е най-здравословен когато си го направиш ти.