Много от нас се опитват да се хранят възможно най-здравословно, но това невинаги е толкова просто, колкото се надяваме. Водещ здравен експерт отправи спешно предупреждение, че един изключително популярен продукт, който се счита за полезен, всъщност не е толкова здравословен, колкото милионите, които го консумират, се надяват, съобщи Mirror, предава dariknews.bg.
Професор Тим Спектър е лекар, професор по генетика и автор, който специализира в областта на храненето и здравето на червата. В подкаста ZOE Science and Nutrition той отправи предупреждение за един много разпространен и на пръв поглед безобиден хранителен продукт, консумиран от много хора в страната - нискомасленото кисело мляко.
Епизодът беше публикуван на 1 октомври и в него професор Спектър обсъди с д-р Крис Ван Тулекен опасностите, които крие нискомасленото кисело мляко като ултрапреработена храна.
„Ако на опаковката е написано, че е нискомаслено, вероятността да имате фалшиво кисело мляко е по-голяма, отколкото ако е пълномаслено“, каза Спектър.
„Това е напълно вярно и ако се замислите... едно от нещата, илюзиите на нашата система за снабдяване с храни е, че тя съществува, за да ни доставя храна, а това не е начинът, по който работи. Тя съществува, за да извлича пари от нас и затова нискомасленото кисело мляко, гениалността на нискомасленото кисело мляко, е, че можете да продавате киселото си мляко на по-висока цена, защото в него няма мазнини“, отбеляза Ван Тулекен.
Експертът обясни, че много производители на нискомаслено кисело мляко използват неща като модифицирано царевично нишесте или ксантанова гума, за да възпроизведат вкуса и текстурата на пълномасленото кисело мляко, но това означава, че в продукта са добавени много повече съставки, което го превръща в ултрапреработена храна (УПХ).
„Нищо от това не е направено с оглед на нашето здраве“, добави Ван Тулекен.
Професор Тим Спектър и преди е предупреждавал за опасностите, които крият УПХ, наричайки ги „бомба със закъснител на бъдещето“ и обяснявайки, че те могат да имат дългосрочно въздействие върху здравето ви.
18 Октомври, 2024 13:49 1 850 9
Нискомасленото кисело мляко крие рискове за здравето
Ако на опаковката е написано, че е нискомаслено, вероятността да е фалшиво кисело мляко е по-голяма, отколкото ако е пълномаслено
Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
Коментиран от #2
13:54 18.10.2024
2 Млекар
До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
Ама цените са като за алпийско мляко.13:55 18.10.2024
3 Град Козлодуй
Коментиран от #7
13:57 18.10.2024
4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
1. Отворено кисело мляко на масата след третия ден трябва да започне "да реже" ❗
2. Капнете 2-3 капки йод в количката и вижте учебника по химия ❗
Ако не получите очаквания резултат - вината не е във Вас😒
Коментиран от #5
13:57 18.10.2024
5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
В КОФИЧКАТА/ ред./
13:58 18.10.2024
6 Аман от специалисти
14:21 18.10.2024
7 „Ленинград„
До коментар #3 от "Град Козлодуй":
САМО АКО ИМАШ ЗАПЕК НА..27.10.2414:27 18.10.2024
8 Гост
15:12 18.10.2024
9 Злогош
01:14 19.10.2024