Необходими продукти:
- 200 г бадемово брашно
- 100 г царевичен грис (полента)
- 1 пълна ч.л. бакпулвер
- 225 г захар
- 225 г масло
- 3 големи яйца
- 6 с.л. ликьор Лимончело
- 3 големи органични лимони, настъргана кора
- За сиропа:
- 2 лимона, сок
- 3 с.л. захар
- 3 с.л. ликьор Лимончело
За сервиране:
- заквасена сметана
- пудра захар
Начин на приготвяне:
- Намажете с масло дъното и стените на форма с пружина (диаметър 20 см) и постелете хартия за печене на дъното.
- В купа сипете нарязаното на кубчета масло със стайна температура и захарта. Разбийте с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете полентата, бадемовото брашно и бакпулвера. Разбийте отново. Добавете 2/3 от фино настърганата лимонова кора, добавете лимончело и щипка сол. Разбъркайте до хомогенност.
- Пресипете сместа във формата и я изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути или докато клечката, с която проверявате, излезе чиста. Оставете сладкиша да изстине във формата за 10 минути. След това го извадете, отстранете хартията за печене от дъното му и го охладете напълно върху решетка.
- За сиропа сипете лимоновия сок, лимончелото и захарта в тенджерка. Оставете сместа да кипне и разбъркайте докато захарта се разтопи.
- Поставете сладкиша върху поднос и го надупчете с помощта на дървено шишче. Залейте сладкиша със сиропа, лъжица по лъжица. Оставете сиропа да попие. Поръсете с пудра захар и останалата настъргана лимонова кора, пише 24kitchen.bg.
Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 аз не българин
10:09 08.11.2023
2 Лимонка
11:04 08.11.2023
3 Идън
11:46 08.11.2023
4 Пичагата 69
За 2 порции.
За тестото:
200 г бяло брашно
1/4 чаена лъжица сол
около 100 мл вода, със стайна температура
За соса:
2 супени лъжици зехтин
2 големи скилидки чесън, обелени и смачкани с плоската страна на ножа
100 мл животинска сметана
50-100 мл от водата, в която се вари пастата
20 г прясно настърган пармезан + допълнително за сервиране
сол и прясно смлян черен пипер
фино нарязан или настърган пресен трюфел1 или 1-2 чаени лъжици паста от трюфели или трюфелово олио
12:31 08.11.2023
5 Пичагата 69
Пичи в сметаново-чеснов сос с трюфел
За 2 порции.
За тестото:
200 г бяло брашно
1/4 чаена лъжица сол
около 100 мл вода, със стайна температура
За соса:
2 супени лъжици зехтин
2 големи скилидки чесън, обелени и смачкани с плоската страна на ножа
100 мл животинска сметана
50-100 мл от водата, в която се вари пастата
20 г прясно настърган пармезан + допълнително за сервиране
сол и прясно смлян черен пипер
фино нарязан или настърган пресен трюфел1 или 1-2 чаени лъжици паста от трюфели или трюфелово олио
12:33 08.11.2023
6 ха ха
15:46 08.11.2023
7 Този коментар е премахнат от модератор.