21 Юни, 2024 10:05 6 333 3

Рецепта на деня: Пилешки султан кебап

  • пилешко месо-
  • султан-
  • кебап-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя-
  • сос бешамел

Вкусно ястие, с което със сигурност ще си спечелите овации

Рецепта на деня: Пилешки султан кебап - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • кори за баница - 12 листа;
  • пилешко месо - 400 грама от бутчета;
  • лук - 1 глава;
  • чесън - 2 скилидки;
  • моркови - 1 брой;
  • гъби - 250 г;
  • консервиран грах - 1 ч.ч.;
  • доматена паста - 2 с.л.;
  • настърган домати - 1 брой;
  • олио - 6 с.л.;
  • смлян черен пипер - 1/2 к.л.;
  • сол.

За сос Бешамел:

  • масло - 50 г;
  • брашно - 1.5 с.л.;
  • прясно мляко - 1 и 1/2 ч.ч.;
  • индийско орехче - 1 щипка;
  • кашкавал - настърган, за поръсване;
  • сол.

Начин на приготвяне:

Сгорещете мазнина в дълбока тиган и запържете пилешкото месо, нарязано на дребни парченца. Овкусете със сол и разбъркайте добре.

Щом месото побелее и почти се запържи до готовност, извадете го и в същия тиган добавете наситнените морков, чесън и лук. След като омекнат зеленчуците, добавете нарязаните гъбки.

Разбъркайте зеленчуците и щом гъбите се запържат, добавете настъргания домат и разтвореното в малко вода доматено пюре. Овкусете със сол и пипер. Продължавайте да задушавате сместа докато течността се поизпари. В този момент прибавете граха от консерва и пърженото пилешко.

Оставете на котлона за още 3-4 минути и дръпнете от огъня. На загрятия котлон сложете тенджерка с малко масло в нея, добавете лъжица брашно и го запържете.

На струйка прибавете прясното мляко, като бъркате непрекъснато соса. Овкусете соса Бешамел с щипка индийско орехче и сол. Пристъпвате към сглобяването на кебапа.

Необходима е не много голяма купичка, в която се слагат две от корите за баница - краищата им трябва да висят навън. В средата на корите сложете от плънката и завийте с висящите краища.

След това обърнете внимателно купичката върху предварително намазнена тава. Получава се нещо като бохча. Процедирайте по същия начин и с другите кори. Получават се 6 пълнени бохчи.

Залейте ги със соса Бешамел и сложете да се пекат в загрята на 190 градуса фурна около 40 минути. Щом кебапът е готов, извадете и поръсете с настърган кашкавал, върнете във фурната за получаване на приятен загар, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!

    11 1 Отговор
    Тая тежка манджа едва ли е за днешните 33 градуса?! Това е зимно ядене.
  • 2 ами,

    4 1 Отговор
    Този тип храни хапвам веднъж в годината в Gural Premier Belek-Анталия.Прекрасни са,вкусни са но не за целогодишно защото качват много килограми бързо и неусетно.
  • 3 54321

    6 0 Отговор
    Готвя го често, но есенно време.