3 Юли, 2024 10:05 2 300 12

Рецепта на деня: Лятна млечна супа със зелении

  • лятна супа-
  • краставици-
  • тученица-
  • зелении-
  • какво да сготвя

Освежаваща лятна супа с хрупкава краставичка и тученица

Рецепта на деня: Лятна млечна супа със зелении - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • кисело мляко - 1 кофичка 2%;
  • 1 краставица;
  • 1 шепа прясно набрани листенца тученица;
  • копър - 1/3 връзка;
  • щир - 1 голяма шепа;
  • лобода - 1 голяма шепа;
  • вода - 700 мл;
  • черен пипер - 2 щипки;
  • хималайска сол - 1 равна ч.л.;
  • шарлан - 2 с.л.;
  • балсамов оцет - 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Разбъркваме киселото мляко в кофичката, докато получим кремообразна консистенция и я изсипваме в купа.

Към него започваме да прибавяме и всички други съставки в този ред: рендосваме краставицата, много наситно нарязания прясно набран копър, откъснатите листенца тученица от стръковете.

В малка тенджерка сваряваме за 5 минути в 1 пръст вода наситно нарязаните листа щир и лобода, след което изцедени и леко охладени ги прибавяме в купата със сместа. Подправяме с прясно смлян черен пипер за по-наситен вкус, хималайска фина сол, шарлан и оцет балсамико.

Разбъркваме хубаво и когато всичко вече се е опознало равномерно, сипваме водата на нежна струйка, докато бъркаме. Подходяща за поднасяне с препечени филийки, към печени картофки и зеленчуци на фурна. По желание може да се охлади преди сервиране, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 това

    15 1 Отговор
    не се ли нарича ТАРАТОР?

    Коментиран от #2

  • 2 Таратор е,

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "това":

    ама за прасета. Гурме, както се казва, щото едно време хранеха прасетата с тученица и суров щир, па сега го варят.

    Коментиран от #4, #12

  • 3 Бай Х.. гледа

    8 0 Отговор
    Ай, хималайска сол, може и оцветена морска с тампон
  • 4 Лост

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Таратор е,":

    На мисирките даваха шир.А за тученицата да напишат,че е противопоказна срещу оксалатни камъни в бъбреците.
  • 5 ха, ха

    16 1 Отговор
    Някаква извратена версия на таратора,не благодаря!Предпочитам си класическата рецепта.
  • 6 Треволяци

    9 1 Отговор
    с хималайска сол.....
  • 7 Ти си

    7 0 Отговор
    NaCl каквито и екзотични имена да му слагат си остава NaCl ......
    А за рецептата нямам какво да кажа - колегата с пост 2 е казал всичко ...
  • 8 Про Стачка

    11 1 Отговор
    И какво ще стане ако киселото мляко е 3,6% или пълномаслено (домашно) или пък солта е поморийска а не хималайска сол , вместо шарлан взема шарлаган или най-обикновено слънчогледово олио , вместо щир мога ли да взема люцерна и накрая , ще се получили рецептата ако несипвам водата на нежна струйка ?
  • 9 ямайка

    10 1 Отговор
    Ако не е хималайска сол,а обикновена,българска ,морска сол,вкусът няма ли да е същият? Зеленотии щом са,да накъсаме и елхови, зелени листенца. И листа от липите на пътя,много са вкусни!

    Коментиран от #11

  • 10 танкист

    4 3 Отговор
    Нежна струйка тече от розовелката на жена ми в двете нули.
  • 11 ами,

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "ямайка":

    За съжаление никъде по магазините не намирам българска морска сол.Всичко е внос от къде ли не само тук я пакетират.Последния път се излъгах и купих морска сол а то от Тунис пакетирана у нас.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.