26 Юли, 2024 10:05 1 484 3

Рецепта на деня: Карамелизиран лук

  • карамелизиран-
  • лук-
  • бургер-
  • какво да сготвя

Идеална добавка за бургери, месо, паста, парти хапки и други

Рецепта на деня: Карамелизиран лук - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 2-4 големи глави жълт лук;
  • 2 с.л. безсолно масло, зехтин или смес от двете;
  • ¼ ч.ч. бяло или червено вино, зеленчуков или пилешки бульон, балсамов оцет или вода;
  • ½ ч.л. сол;
  • 1/8 ч.л. сода бикарбонат (по желание);
  • 1 с.л. вода (по желание).

Начин на приготвяне:

1. Отстранете корена и връхчето на всяка глава лук. След това я разрежете на две и ги обелете. Нарежете на тънки полумесеци всяка половина.

2. Загрейте мазнината – разтопете на умерен огън 2 с.л. масло в голям тиган или загрейте 2 с.л. зехтин.

3. Добавете цялото количество нарязан лук и разбъркайте внимателно, за да се покрие с мазнина.

4. Гответе лука, като го проверявате на всеки 5 минути. Разбърквайте го и обирайте образувалия се лепкав слой на дъното на тигана, с помощта на дървена шпатула. Точното време на приготвяне на карамелизиран лук зависи от количеството лук, както и от водното и захарното му съдържание.

Около 10-тата минута – лукът ще започне да омеква и да става прозрачен. Ще отдели много течност.

Около 20-тата минута – лукът вече ще е омекнал много и ще е започнал да се разпада. Някаква част от лука вече ще започне да се карамелизира и на дъното на тигана ще се образува лепкав слой. Лукът ще отделя миризма на карамелизация. Намалете силата на огъня, ако забележите, че процесът на готвене е прекалено бурен и забележите изгорели парченца.

Около 30-тата минута – Лукът трябва да е светлозлатист на цвят и да е започнал да се превръща в конфитюр, т.е. да е лепкав. Все повече започва да залепва за дъното на тигана, но трябва този слой лесно да може да се изтъргва.

Около 40-тата минута – лукът е станал златист и силно мирише на карамелизиран. Опитайте на вкус. Ако сте доволни от вкуса, дръпнете от огъня. Ако искате да постигнете по-дълбок вкус, продължете с готвенето.

5. Когато лукът е напълно сготвен, според вкуса Ви, добавете ¼ ч.ч. вино, бульон, балсамов оцет или вода. Докато течността бълбука, оберете всичко от дъното на тигана и разбъркайте добре. Овкусете с ½ ч.л. сол.

6. Добавете сода бикарбонат, ако желаете. За целта разтворете 1/8 ч.л. сода в 1 с.л. вода. Изсипете сместа при лука и разбърквайте, докато водата се изпари, за около 30 секунди, пише 24kitchen.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    3 3 Отговор
    благодаря😃
  • 2 Ти си

    5 2 Отговор
    ... и когато всичко това е готово оставете го някъде настрани да не пречи и извадете пържолите от фурната .....

    Коментиран от #3

  • 3 Мнение:

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ти си":

    Този лук всъщност си е гарнитура към различни видове месо.