31 Юли, 2024 10:05 2 483 2

Рецепта на деня: Пълнени патладжани по марокански

  • патладжани-
  • пълнени-
  • леща-
  • марокански-
  • рас ел ханаут-
  • какво да сготвя

Вкусно постно ястие от арабската кухня

Рецепта на деня: Пълнени патладжани по марокански - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • зелена леща - 1 ч.ч.;
  • лук - 1 малка глава;
  • моркови - 1 бр.;
  • сол;
  • олио - 5 с.л.;
  • пушен червен пипер - 1/2 с.л.;
  • рас ел ханаут - 1/2 с.л.;
  • доматено пюре - 1 с.л.;
  • пюрирани домати - 1/2 ч.ч.;
  • чесън - 2 скилидки;
  • магданоз;
  • патладжани - 1 бр.;
  • галета - 4 с.л.;
  • пармезан - 2 с.л. настърган.

Начин на приготвяне:

Лещата се измива и се слага в тенджера с подсолена вода в съотношение 1 леща: 2 вода. Прибавят се нарязани на ситно лук, морков, олио, пушен червен пипер и супена лъжица от арабската подправка Рас Ел Ханаут.

Рас Ел Ханаут всъщност е смес от сухи подправки, основните от тях които са: сух кориандър, канела, черен пипер, куркума, индийско орехче, бахар, карамфил, джинджифил.

Лещата се вари около половин час или докато омекне. Последно се добавят доматено пюре, смлени домати, нарязани на ситно скилидки чесън и магданоз. Дръпва от котлона, когато се сгъсти и омекне лещата яхния.

През това време патладжанът се разрязва на две по дължина и издълбава като лодка. Слага се в съд с подсолена вода и се оставя така да кисне половин час. Отцежда се от водата, подсушава се и се посолява.

Двете половинки патладжан се слагат в намазнена тавичка и се поставят да се пекат във фурната, докато леко омекнат и покафенеят.

Изпечените патладжани се напълват със сварена леща, поръсват се с галета и настърган пармезан.

Останалата леща се разпределя отстрани на патладжаните. Ястието се връща във фурната за още пет минути, за да може да се получи лека хрупкава коричка от галета и пармезан върху пълнените патладжани.

Пълнени патладжани с леща по марокански се сервира върху канапе от сварен ориз и поръсено с накълцан пресен магданоз.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Ви

    3 4 Отговор
    Сини домати напълнени с лучец сланинка/против холестерол/ домати и подправки на вкус! "ел махмуд" не е задължителен леща–хич! Чао.
  • 2 мърльо

    2 2 Отговор
    на подобна манджа в глъцко казват папуцаки!