8 Август, 2024 10:05 2 183 6

Рецепта на деня: Домашна аджика

  • аджика-
  • разядка-
  • зимнина-
  • какво да сготвя

Вкусна пикантна разядка за зимата

Рецепта на деня: Домашна аджика - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • люти чушки - 2 бр.;
  • домати - 1 кг;
  • хрян - 100 г;
  • чушки - 1 кг;
  • чесън - 100 г;
  • оцет - 100 мл 9%;
  • захар - 2 с.л.;
  • сол - 1 ч.л.;
  • олио - 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Всички зеленчуци измиваме под течаща вода.

Чушките почистваме от дръжките и премахваме семената им. Хряна настъргваме на ренде, а чесъна обелваме и нарязваме. С помощта на пасатор смиламе всички съставки.

Разбъркваме добре и получената смес поставяме на огъня. Варим на бавен огън за около час-два.

Приготвяме си бурканите, пълним ги и ги стерилизираме, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    4 2 Отговор
    Това не е аджика, а е някаква лютеница или някакъв български прочит на грузинската кухня.
    Обикновенно се слагат само люти чушки, но е се допускат и сладки такива, за хората които не понасят много люто.
    В аджиката се слага подправката "хмели-сунели" и без нея не е аджика.
    Хрян не се слага. Оцет също. Не се вари в повечето случаи.
    Рецепти за аджика търсете по грузинските клипове и сйтове. Доста от тях са на английски и/или руски.
    (хмели-сунели е смес от подправки с преобладаващо количество на смлени семена от сминдух (жълт). И без нея НЯМА грузинска кухня.)

    Коментиран от #5

  • 2 Читател

    6 0 Отговор
    Е бре, Венелино! Аджиката е включена от ЮНЕСКО в списъка на нематериалното културно наследство на Грузия - и в нея НЯМА и никога не е имало хрян! И вътре се слагат не 2 бр. люти чушки, а минимум 40% от сместта.

    Когато се добавят домати, а това е сравнително нов ингредиент, това вече не е аджика, а сацебели.

    Готвач.бг е сайт за любители-кулинари, но когато става дума за национална кухня с подтвърдени и фиксирани рецепти, проверявай поне Википедията, за да не станеш за резил. Там има статия и за аджика.

    Айде, остава и този коментар да го изтриеш.
  • 3 Еее...

    1 2 Отговор
    Все пък вие най знаете , и веднага критикувате ! Мене пък много повече ме кефи рецептата на Венелина ! Не е изродски люта !

    Коментиран от #4

  • 4 Читател

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Еее...":

    Въпросът не е в лютостта, а в това, че става дума за фиксирано наименование с определени ингредиенти. Продукт от сухо мляко и картофено нишесте няма да бъде "българско кисело мляко" - нали?
  • 5 Хасковски каунь

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Тези семена / чимен/ трудно ще ги смелят. Аз слагам млян сминдух на вкус. Такъв влагам и в кайзерованото месо
  • 6 Охааа...

    0 0 Отговор
    ИИиии ...дупе да ви е якоооу!