Необходими продукти:
- люти чушки - 2 бр.;
- домати - 1 кг;
- хрян - 100 г;
- чушки - 1 кг;
- чесън - 100 г;
- оцет - 100 мл 9%;
- захар - 2 с.л.;
- сол - 1 ч.л.;
- олио - 2 с.л.
Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци измиваме под течаща вода.
Чушките почистваме от дръжките и премахваме семената им. Хряна настъргваме на ренде, а чесъна обелваме и нарязваме. С помощта на пасатор смиламе всички съставки.
Разбъркваме добре и получената смес поставяме на огъня. Варим на бавен огън за около час-два.
Приготвяме си бурканите, пълним ги и ги стерилизираме, пише gotvach.bg.
Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Механик
Обикновенно се слагат само люти чушки, но е се допускат и сладки такива, за хората които не понасят много люто.
В аджиката се слага подправката "хмели-сунели" и без нея не е аджика.
Хрян не се слага. Оцет също. Не се вари в повечето случаи.
Рецепти за аджика търсете по грузинските клипове и сйтове. Доста от тях са на английски и/или руски.
(хмели-сунели е смес от подправки с преобладаващо количество на смлени семена от сминдух (жълт). И без нея НЯМА грузинска кухня.)
Коментиран от #5
10:17 08.08.2024
2 Читател
Когато се добавят домати, а това е сравнително нов ингредиент, това вече не е аджика, а сацебели.
Готвач.бг е сайт за любители-кулинари, но когато става дума за национална кухня с подтвърдени и фиксирани рецепти, проверявай поне Википедията, за да не станеш за резил. Там има статия и за аджика.
Айде, остава и този коментар да го изтриеш.
10:18 08.08.2024
3 Еее...
Коментиран от #4
10:40 08.08.2024
4 Читател
До коментар #3 от "Еее...":
Въпросът не е в лютостта, а в това, че става дума за фиксирано наименование с определени ингредиенти. Продукт от сухо мляко и картофено нишесте няма да бъде "българско кисело мляко" - нали?10:51 08.08.2024
5 Хасковски каунь
До коментар #1 от "Механик":
Тези семена / чимен/ трудно ще ги смелят. Аз слагам млян сминдух на вкус. Такъв влагам и в кайзерованото месо11:05 08.08.2024
6 Охааа...
11:37 08.08.2024