24 Август, 2024 10:05 1 892 6

Рецепта на деня: Особуко - телешки джолан по милански

  • особуко-
  • телешки джолан-
  • италианска кухня-
  • яхния-
  • какво да сготвя

Класика от италианската кухня

Рецепта на деня: Особуко - телешки джолан по милански - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 пържола от телешки джолан с кост;
  • 1 глава кромид лук;
  • 1 морков;
  • 1 стрък селъри /целина/;
  • 2-3 с.л. домати от консерва;
  • 100 мл червено вино мерло;
  • 200 мл телешки бульон;
  • черен пипер на вкус;
  • брашно за паниране;
  • зехтин за запържване.

За 1 порция ризото:

  • 80 г ориз „Арборио”;
  • 50 г бекон;
  • 1/2 глава кромид лук;
  • 30-40 мл бяло вино;
  • 300-350 мл телешки бульон;
  • 2 с.л. зехтин;
  • 1-2 щипки гремолата /подправка от лимон, чесън и магданоз/
  • мащерка за декорация.

Начин на приготвяне:

Овалваме месото в брашно, запържваме го в зехтин до златисто. Изваждаме го в отделна чиния.

Нарязваме на по-едри кубчета лук, морков и стрък целина и ги запържваме в същата мазнина, като разбъркваме.

Прибавяме доматите, запържваме, докато се уплътни соса. Връщаме джолана.

Поливаме ястието с вино и телешки бульон, подправяме с черен пипер. Оставяме ястието да се задушава под капак на слаб огън за около 3-4 часа.

Пасираме зеленчуците. Наситняваме лука за ризотото, задушаваме го. Добавяме ориза и виното, разбъркваме добре. Прибавяме бульона.

Наситняваме бекона и го добавяме към останалите продукти. Варим до готовност.

В чиния сервираме ризотото. Отгоре поставяме джолана със соса. Поръсваме с гринулата, декорираме с мащерка. Поднасяме с червено вино, пише zvezdev.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 2 Отговор
    Благодаря Уважаема Красавице за вкусната рецепта

    Коментиран от #2

  • 2 Даа, а масата

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    вкусна ли е.
  • 3 Ко речи?

    7 2 Отговор
    О, неразумний юроде, поради что се срамиш да напишеш целина като хората, ами я слагаш в скоби, а вместо нея пишеш чужди думи с кирилица?

    Коментиран от #4

  • 4 Честно казано,

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ко речи?":

    има доста разлики между двете. От едно семейство са, но селърито е по-вкусно и крехко.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Читател

    1 0 Отговор
    3 часа е готвя една паржола айде няма коментари.