Италиански учени твърдят, че са открили метод за оптимално приготвяне на жълтъка и белтъка на варено кокоше яйце, съобщи електронното издание Юрикалърт, цитирано от БТА.
В резултат на подхода, който изследователи от Неаполския университет "Федерико Втори" наричат "периодично готвене", се получава равномерно сварено яйце с по-висока хранителна стойност от приготвеното чрез конвенционални методи на варене или су вид (б.р. - готвене във вакуумирани торбички при ниска температура за по-дълго време).
Жълтъкът и белтъкът на кокошите яйца се приготвят при две различни температури: белтъкът - при 85 градуса по Целзий, а жълтъкът - при 65 градуса.
При конвенционалните методи жълтъкът е готов след варене при 100 градуса по Целзий, докато при готвене при температури между 60 и 70 градуса, на водна баня, в продължение на един час (по метода су вид) белтъкът остава недобре сварен.
Пелегрино Мусто и колегите му са разработили метода, като първо са симулирали процеса чрез специален софтуер.
Симулациите предлагат подход, който се състои в редуване на яйце в тенджера с вряща вода, поддържана при 100 градуса по Целзий, и в друга купа при 30 градуса. То се премества от единия в другия съд на всеки две минути, като общата продължителност е 32 минути.
След това авторите изпробват този процес в реални условия. Оказва се, че яйцата, сварени по този начин, са с по-течен жълтък, подобен на този на приготвено по метода су вид, докато консистенцията на белтъка е някъде по средата. Температурата на белтъка на периодично готвените яйца варира между 35 и 100 градуса по Целзий по време на готвенето, докато жълтъкът остава с постоянна температура от 67 градуса по Целзий.
Перфектното варено яйце има кадифен жълтък, съчетан с мек и плътен белтък. Химическият анализ показва, че периодично сготвените жълтъци съдържат и повече полифеноли - микроелементи, които са изследвани заради ползите им за здравето, казват изследователите.
Методът за приготвяне на перфектното варено яйце е публикуван в изданието Communications Engineering.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Вилма
Коментиран от #17
13:08 09.02.2025
2 ПроСтачка
Коментиран от #16
13:14 09.02.2025
3 интересно
13:23 09.02.2025
4 Мое мнение:
13:39 09.02.2025
5 плюс минус
13:53 09.02.2025
6 Буха ха
13:55 09.02.2025
7 Леля Гошо
13:56 09.02.2025
8 Точно
14:08 09.02.2025
9 456
14:11 09.02.2025
10 Переста Кокошка
14:29 09.02.2025
11 и тия се занимават с глупости
Калориите в едно яйце са едни и същи независимо как е сварено !!!
14:31 09.02.2025
12 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.
или там е... докато свърши материала...
14:32 09.02.2025
13 Яйца по Панагюрски,
Сервират се на тънки резенчета или парче сирене, полети с разтопено масло и червен пипер.
Време за приготвяне всичко, 15 до двадесет минути.
14:34 09.02.2025
14 Оцета се слага във врялата
14:36 09.02.2025
15 Ха ха ха
14:52 09.02.2025
16 Ами не
До коментар #2 от "ПроСтачка":
32 минути са само за едно яйце! За три ще чакаш да огладнееш!Коментиран от #18
17:01 09.02.2025
17 ВАЛЬО ТИ ЛИ СИ БЕ ДУШКО?
До коментар #1 от "Вилма":
и тука ли започна да благодариш за статийте?айде скачай в трапа време ти е вече
17:02 09.02.2025
18 Хахахаха
До коментар #16 от "Ами не":
От 100 градуса го местиш в купа на 30 градуса. Не ми се пробва, ама си мисля дали няма да се спука от рязката промяна на температурата.Коментиран от #19
17:06 09.02.2025
19 няма да се спука то не е стъкло
До коментар #18 от "Хахахаха":
не не се пука тествано17:51 09.02.2025
20 Този коментар е премахнат от модератор.