Вече има научен начин за приготвяне на перфектното варено яйце

9 Февруари, 2025 13:07 2 414 20

  • яйца-
  • яйце-
  • варене на яйца-
  • варени яйца-
  • наука-
  • учени

Продължителността на научния метод е 32 минути

Вече има научен начин за приготвяне на перфектното варено яйце - 1
Снимки: Shutterstock

Италиански учени твърдят, че са открили метод за оптимално приготвяне на жълтъка и белтъка на варено кокоше яйце, съобщи електронното издание Юрикалърт, цитирано от БТА.

В резултат на подхода, който изследователи от Неаполския университет "Федерико Втори" наричат "периодично готвене", се получава равномерно сварено яйце с по-висока хранителна стойност от приготвеното чрез конвенционални методи на варене или су вид (б.р. - готвене във вакуумирани торбички при ниска температура за по-дълго време).

Жълтъкът и белтъкът на кокошите яйца се приготвят при две различни температури: белтъкът - при 85 градуса по Целзий, а жълтъкът - при 65 градуса.

При конвенционалните методи жълтъкът е готов след варене при 100 градуса по Целзий, докато при готвене при температури между 60 и 70 градуса, на водна баня, в продължение на един час (по метода су вид) белтъкът остава недобре сварен.

Пелегрино Мусто и колегите му са разработили метода, като първо са симулирали процеса чрез специален софтуер.

Симулациите предлагат подход, който се състои в редуване на яйце в тенджера с вряща вода, поддържана при 100 градуса по Целзий, и в друга купа при 30 градуса. То се премества от единия в другия съд на всеки две минути, като общата продължителност е 32 минути.

След това авторите изпробват този процес в реални условия. Оказва се, че яйцата, сварени по този начин, са с по-течен жълтък, подобен на този на приготвено по метода су вид, докато консистенцията на белтъка е някъде по средата. Температурата на белтъка на периодично готвените яйца варира между 35 и 100 градуса по Целзий по време на готвенето, докато жълтъкът остава с постоянна температура от 67 градуса по Целзий.

Вече има научен начин за приготвяне на перфектното варено яйце

Перфектното варено яйце има кадифен жълтък, съчетан с мек и плътен белтък. Химическият анализ показва, че периодично сготвените жълтъци съдържат и повече полифеноли - микроелементи, които са изследвани заради ползите им за здравето, казват изследователите.

Методът за приготвяне на перфектното варено яйце е публикуван в изданието Communications Engineering.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вилма

    3 2 Отговор
    Благодаря

    Коментиран от #17

  • 2 ПроСтачка

    28 4 Отговор
    32 минути, за готвене на яйца? Цял живот ги правя за 7 минути и са ми перфектни!

    Коментиран от #16

  • 3 интересно

    22 0 Отговор
    Очаквам новина и откритие на учени за перфектното ядене на яйце... да не би някой да вземе да го глътне цялото.... или с лъжичката и поставката за яйце...
  • 4 Мое мнение:

    12 1 Отговор
    Най-добрите рохки яйца стават за 4 минути и половина.
  • 5 плюс минус

    5 3 Отговор
    Зависи на каква степен на котлона го приготвяш, на първа, втора......на шеста?
  • 6 Буха ха

    6 0 Отговор
    Събке, я виж там дали има нещо за варенето на компирите и особено на царевицата.
  • 7 Леля Гошо

    9 0 Отговор
    В гореща вода ли ги пускаш или в студена? От хладилника ли ги вадиш, или са със стайна температура?
  • 8 Точно

    9 0 Отговор
    Та ние това знаем колко се вари яйце от рохко до твърдо и без учените да ни казват.
  • 9 456

    17 0 Отговор
    И за подобни занимания някои получават заплати?!
  • 10 Переста Кокошка

    3 6 Отговор
    Най - добро е свареното яйце, когато стомахът ти го свари сам. В яйцето се съдържат всички витамини и вещества необходими за изграждане на организма. Единслвения витамин, който липсва в яйцето е витамин "С". Едно време в гората и полето когато сме гонели кокошката за да я хване, тя е бягала по-бързо от нас и когато сме намерили яйцето сме го изпивали на сурово. И сме биле здрави. И от там идва: "Едно изпито на сурово Яйце на ден, от Мен, бие доктора от мен! Днес в крилете на кокошките и петлите бият ХОМОН ЗА РАЗТЕЖ и АНТИБИОТИЦИ. Когато ядеш Пилешко месо то в тялото на Човека влиза и ХОРМОНА ЗА РАЗТЕЖ и АНТИБИОТИЦИ. Тялото на кокошката не позволява на тия ХИМИЧЕСКИ ВЕЩЕСТВА да влизат в ЯЙЦЕТО. Та пийте на сурово едно яйце на ден и всичко ще е наред. Еднинствено което трябва да правите е да измивате добре черупката. Аз пия два сурови жълтъка на ден, като премахвам белтъка, понеже белтъка е лепило. Едно време с белтък - лепило са залепвали камъните при строеж на крепостни стени.
  • 11 и тия се занимават с глупости

    6 0 Отговор
    " се получава равномерно сварено яйце с по-висока хранителна стойност " ??!!

    Калориите в едно яйце са едни и същи независимо как е сварено !!!
  • 12 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    3 0 Отговор
    А нещо за перфектната бибибитка ще кажат ли
    или там е... докато свърши материала...
  • 13 Яйца по Панагюрски,

    4 2 Отговор
    Водата да заври, слагате една две чаени лъжички оцет във врялата вода, яйца от хладилника или на масата, чупите яйцата предварително, изсипвате яйцата заедно във врялата вода, като се забулят, с цедка ги изваждате от врялата вода.
    Сервират се на тънки резенчета или парче сирене, полети с разтопено масло и червен пипер.
    Време за приготвяне всичко, 15 до двадесет минути.
  • 14 Оцета се слага във врялата

    1 2 Отговор
    вода за да може яйцата да коагулират!
  • 15 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    Абе я си ............ Майката
  • 16 Ами не

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПроСтачка":

    32 минути са само за едно яйце! За три ще чакаш да огладнееш!

    Коментиран от #18

  • 17 ВАЛЬО ТИ ЛИ СИ БЕ ДУШКО?

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вилма":

    и тука ли започна да благодариш за статийте?
    айде скачай в трапа време ти е вече
  • 18 Хахахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ами не":

    От 100 градуса го местиш в купа на 30 градуса. Не ми се пробва, ама си мисля дали няма да се спука от рязката промяна на температурата.

    Коментиран от #19

  • 19 няма да се спука то не е стъкло

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    не не се пука тествано
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.