Рецепта на деня: Пататник в кори за баница

25 Февруари, 2025 10:05 1 888 4

  • пататник-
  • кори за баница-
  • картофи-
  • какво да сготвя

Вариант на родопския специалитет

Рецепта на деня: Пататник в кори за баница - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

За картофената смес:

  • 1 кг картофи (изберете сорт с високо съдържание на нишесте);
  • 1–2 глави лук;
  • 1 яйце (за свързване на сместа);
  • Шепа пресен магданоз или мента (нарязан на ситно);
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • Стрит джоджен;
  • По желание – натрошено сирене или извара (оригиналната рецепта не го включва).

За корите:

  • 1/2 пакет кори за баница (около 5-6 листа);
  • 50–70 мл олио или разтопено масло (за намазване на корите).

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги настържете на едро ренде.

Изцедете излишната вода от настърганите картофи, като ги увиете в чиста кухненска кърпа или ги притискате в сито.

Нарежете лука на много ситно и го смесете с картофите.

Прибавете яйцето, нарязания магданоз (или мента), натрошеното сирене (ако използвате) и подправете със сол и черен пипер.

Родопчани задължително добавят джоджен, който изключително много подхожда на ястията с картофи. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките.

Загрейте фурната на 180°C.

Намажете с олио или разтопено масло дъното на подходящ тиган (най-добре чугунен, но може да използвате и обикновена тава – за предпочитане правоъгълна или кръгла, покрита с хартия за печене).

Подредете 3–4 кори за баница, като всяка кора леко намажете с мазнината. Това ще създаде основен „легло“ за картофената смес. Може да оставите краищата на корите да висят извън тигана (тавата), така че после да завиете пататника в тях.

Разпределете равномерно картофената смес върху подредените кори.

Покрийте със слой от още 2–3 кори за баница, като отново ги намажете с мазнина (или просто обърнете навътре стърчащите краища на долните кори). Подредете отгоре няколко парченца масло

За по-хрупкава коричка можете да намажете и горния слой допълнително с масло.

Печете в предварително загрята фурна за около 40–50 минути или докато корите станат златисто-кафяви и пухкави, а картофената смес се е стегнала.

Ако печете пататника на тиган, първо го сложете на котлона (на умерено силен огън) за 5-10 минути, докато се запече долната кора, след което продължете да го печете във фурната.

Ако желаете, можете да включите грил за последните 5 минути, за да получите допълнителна хрупкавост на горната кора.
Сервиране:

Извадете пататника от фурната и го оставете да се охлади за 5–10 минути преди нарязването.

Нарежете на парчета и сервирайте топъл. Ястието може да се допълни с лъжица кисело мляко или свежа салата.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиренето по желание

    2 6 Отговор
    Та значи да ям хляб и картофи, а със сиренето - хляб, картофи и сирене. Рецепта от времето на беднотията, само да се напълни стомах.

    Коментиран от #3

  • 2 Демек картофи в тесто

    3 3 Отговор
    Все едно да ядеш баница с хляб, или макарони с мекици
  • 3 С това изречение

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сиренето по желание":

    ти изчерпа италианската кухня!
    Адмирации!
    Аз не бих могъл да го обясня толкова ясно, точно и кратко!
  • 4 дядо поп

    2 1 Отговор
    Пататници , клинове , бели маже , качамаци , яжте си ги тези помашки буламачи. Не щем копано и брано , предпочитаме пърлено , скубано и драно!