Необходими продукти:
- 5 яйца;
- 250 грама смляно свинско и говеждо месо;
- 1 малка глава лук;
- 150 мл бяло вино;
- 4 супени лъжици доматен сос;
- кашкавал на вкус;
- сол и черен пипер на вкус;
- зехтин или слънчогледово олио.
Съставки за сос бешамел:
- 0,5 литра мляко;
- 2 супени лъжици брашно;
- 15 грама краве масло;
- зехтин;
- сол, черен пипер и индийско орехче на вкус.
Начин на приготвяне:
Поставете на среден огън зехтин или слънчогледово олио в тиган, загрейте и сложете каймата. Намачкайте я на бучки. Докато месото се запържва, нарежете лука и го добавете към плънката.
Когато лукът започне да придобива златист оттенък, е време да добавите бялото вино. Намалете огъня и оставете месото да къкри, като от време на време го разбърквате.
Сварете яйцата и ги почистете от черупката. Нарежете яйцата на половина и премахнете жълтъците.
Сега пристъпете към подготовката на соса. Сложете тиган на слаб огън, добавете малко зехтин и разтопете маслото в него. Добавете към сместа брашното, разбъркайте добре. Сега започнете да сипвате млякото постепенно, като разбърквате през цялото време. Добавете подправките и продължете да разбърквате, докато сосът не достигне консистенция на сметана.
Изсипете готовата кайма в купа и добавете настърганите на ренде жълтъци. Добавете 1 черпак от соса. Всичко разбъркайте добре. Щедро напълнете белтъците с получената плънка и ги поставете в съд за печене. Сипете останалия сос бешамел. Поставете отгоре доматен сос и поръсете с настърган кашкавал. Естествено с повече кашкавал ястието ще стане по-добро на вкус.
Загрейте фурната до 180 градуса и печете в продължение на 10 минути.
Получава се невероятно вкусно и сочно ястие, пише flagman.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Наблюдател
До коментар #1 от "Начи ....":
Обади се на оная дето те е родила10:26 06.03.2025
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Град Козлодуй
10:39 06.03.2025
5 Механик
До коментар #3 от "Бен Вафлек":
Казано на български "тюлю-гювеч" с малини и целина.Рецептата е напълно безмислена и туткава манджа с чиито вид да отблъснеш гладниците и да има повече за теб, понеже не те бърка какво ядеш.
10:42 06.03.2025