Рецепта на деня: Запеканка с варени яйца, кайма и сос бешамел

6 Март, 2025 10:05 1 990 5

  • запеканка-
  • яйца-
  • кайма-
  • сос бешамел-
  • какво да сготвя

Много вкусно, сочно и засищащо ястие

Рецепта на деня: Запеканка с варени яйца, кайма и сос бешамел - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 5 яйца;
  • 250 грама смляно свинско и говеждо месо;
  • 1 малка глава лук;
  • 150 мл бяло вино;
  • 4 супени лъжици доматен сос;
  • кашкавал на вкус;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • зехтин или слънчогледово олио.

Съставки за сос бешамел:

  • 0,5 литра мляко;
  • 2 супени лъжици брашно;
  • 15 грама краве масло;
  • зехтин;
  • сол, черен пипер и индийско орехче на вкус.

Начин на приготвяне:

Поставете на среден огън зехтин или слънчогледово олио в тиган, загрейте и сложете каймата. Намачкайте я на бучки. Докато месото се запържва, нарежете лука и го добавете към плънката.

Когато лукът започне да придобива златист оттенък, е време да добавите бялото вино. Намалете огъня и оставете месото да къкри, като от време на време го разбърквате.

Сварете яйцата и ги почистете от черупката. Нарежете яйцата на половина и премахнете жълтъците.

Сега пристъпете към подготовката на соса. Сложете тиган на слаб огън, добавете малко зехтин и разтопете маслото в него. Добавете към сместа брашното, разбъркайте добре. Сега започнете да сипвате млякото постепенно, като разбърквате през цялото време. Добавете подправките и продължете да разбърквате, докато сосът не достигне консистенция на сметана.

Изсипете готовата кайма в купа и добавете настърганите на ренде жълтъци. Добавете 1 черпак от соса. Всичко разбъркайте добре. Щедро напълнете белтъците с получената плънка и ги поставете в съд за печене. Сипете останалия сос бешамел. Поставете отгоре доматен сос и поръсете с настърган кашкавал. Естествено с повече кашкавал ястието ще стане по-добро на вкус.

Загрейте фурната до 180 градуса и печете в продължение на 10 минути.

Получава се невероятно вкусно и сочно ястие, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Наблюдател

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Начи ....":

    Обади се на оная дето те е родила
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    Благодаря
  • 5 Механик

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бен Вафлек":

    Казано на български "тюлю-гювеч" с малини и целина.
    Рецептата е напълно безмислена и туткава манджа с чиито вид да отблъснеш гладниците и да има повече за теб, понеже не те бърка какво ядеш.