Американските здравни власти започват офанзива срещу синтетичните оцветители в храните, но зад този ход стои по-дълбок проблем: тревожната зависимост на съвременното хранене от свръхпреработените храни. Ново международно проучване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine, посочва, че прекомерната консумация на подобни храни е свързана с преждевременна смърт в осем различни държави.
Изследването анализирало наблюдателни данни от периода ноември 2023 – юли 2024 г. и открило ясна зависимост между нивата на консумация на свръхпреработени храни и общата смъртност. Рискът варира от 4% в Колумбия до 14% в САЩ и Великобритания – страните с най-висока употреба.
"Консумацията на свръхпреработени храни допринася значително за общата тежест на болестите и трябва да бъде регулирана чрез национални хранителни препоръки и политики," заявяват авторите на проучването.
Съавторът на изследването Едуардо А.Ф. Нилсон от Бразилия уточнява, че негативните здравни ефекти от тези храни включват 32 състояния, сред които затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и дори психични разстройства.
„Колкото по-рано намалим приема на тези храни, толкова повече животи можем да спасим“, казва Нилсон.
Главният медицински директор на WebMD д-р Джон Уайт поставя под съмнение дългия срок на годност на тези храни: „Какво точно има в тях, че могат да стоят с години в килера?“ — пита той.
Уайт посочва т.нар. „сини зони“ — региони, където хората живеят до над 100 години с ниски нива на деменция и сърдечни заболявания. Общото между тях? Храненето им е основно с растителна, непреработена храна.
„Там никой не яде преработени бисквити, меса и снаксове“, допълва Уайт. „Време е да поговорим как да направим здравословната храна достъпна и икономически изгодна.“
В отговор на натрупващите се научни доказателства, американските здравни власти, начело със здравния министър Робърт Ф. Кенеди-младши и комисаря на FDA д-р Мери Макари, обявиха намерение да премахнат от хранителния пазар синтетичните оцветители на петролна основа.
„Пет десетилетия американските деца живеят в токсичен коктейл от химикали,“ заяви Макари. Според нея, тези добавки са свързвани с хиперактивност, инсулинова резистентност, рак, генетични нарушения и проблеми с храносмилането.
Най-новите изследвания само затвърждават едно: здравословното хранене не е просто мода, а необходимост. Пътят към по-дълъг и пълноценен живот започва с по-малко опаковки и повече истинска храна в чинията.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Чавдар
13:18 30.04.2025
2 Хгф
14:42 30.04.2025
3 УдоМача
15:05 30.04.2025