12 Април, 2024 10:05 9 467 17

Рецепта на деня: Турски сиренки без мая

  • турска кухня-
  • сиренки-
  • поачи-
  • без мая-
  • какво да сготвя-
  • тесто

Известни още като "поачи"

Рецепта на деня: Турски сиренки без мая - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • Брашно - 430 г;
  • Бакпулвер - 12 г;
  • Яйца - 3 бр.
  • Масло - 100 г;
  • Захар, сол - по 1 ч.л.;
  • Растително масло - 60 мл;
  • Кисело мляко с 2,5% масленост - 100 мл;
  • Оцет 9% - 15 мл.

За плънката:

  • 1 яйце;
  • сирене или извара - 250 г.

Начин на приготвяне:

Изсипете в дълбока купа маслото на стайна температура, добавете захарта и солта, и разбъркайте. Прибавете също растителното масло, оцета и киселото мляко. Смесете всичко старателно с тел до гладка смес. След това разбийте 2 яйца + 1 белтък (жълтъка заделете за намазване) и ги добавете в сместа.

Разбъркайте отново до гладка консистенция. Добавете на порции брашното, пресято с бакпулвера. Замесете тестото с лъжица, а после го доомесете с намаслени ръце. Получава се много меко, деликатно и нежно тесто, което не лепи по пръстите.

Разделете тестото на топки, в зависимост от големината на сиренките, която желаете. В нашия случай - 12 броя.

Пригответе пълнежа, като смесите яйцето и сиренето (изварата).

Вземете парче тесто, поръсете малко с брашно, разтегнете тестото с ръце (можете да използвате точилка) на плоска питка. В средата сложете от плънката и прищипете тестото отгоре с пръсти. Придайте на сиренките формата на лодка, като леко ги сплескате върху плота.

Оформете така всички сиренки, подредете ги върху тавичка с хартия за печене, намажете с жълтък и печете в предварително загрята до 200 ° С за 30-35 минути.

Преди печене може да оформите върху сиренките лек разрез с остър нож или шпатула за крем на торти - така сиренките ще станат още по-красиви.

След като ги извадите от фурната, оставете поачите да се охладят леко, пише zajenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    2 2 Отговор
    Страхотни са с малко свинко.
  • 2 Гост

    2 1 Отговор
    Яли сме ги в Турция и са много вкусни!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 и друго

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    си йел в пуйкистан
  • 4 Объркал си се!

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ония в Турция са със сирене и сланинка на тъъъничко! А пача свинска яде ли и тя е много вкусна!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.