17 Април, 2024 10:05 1 314 8

Рецепта на деня: Агнешки котлети с паста от розмарин и чесън

  • агнешки котлети-
  • пресни картофи-
  • розмарин-
  • какво да сготвя

Поднесени с гарнитура от пресни картофи

Рецепта на деня: Агнешки котлети с паста от розмарин и чесън - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 4 броя агнешки котлети;
  • 3-4 клонки розмарин;
  • 3-4 скилидки чесън;
  • 1 с.л. зехтин;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 1/4 ч.л. черен пипер.

За гарнитурата:

  • 700 г пресни картофи;
  • 2 глави червен лук;
  • 4-5 скилидки чесън;
  • 1 глава лук шалот;
  • 2 клонки розмарин;
  • 3-4 клонки мащерка;
  • 3 с.л. зехтин;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1/2 ч.л. черен пипер.

Начин на приготвяне:

Започнете с гарнитурата. В купа сложете нарязаните на едри парчета измити картофи. Добавете обеления лук, разрязан на четири и целите скилидки чесън. Сложете билките и полейте със зехтина. Разбъркайте добре, за да се намаслят всички зеленчуци и овкусете със сол и черен пипер.

Сложете в подходящ съд и печете 40-45 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.

Извадете котлетите от хладилника поне 30 минути преди готвене. В купичка сложете листенцата розмарин и едро нарязания чесън. Посолете и прибавете зехтина. Намачкайте добре до получаването на паста.

Посолете и подправете котлетите с черен пипер. Намажете котлетите от двете страни.

Загрейте тиган с незалепващо покритие на средно силен огън. Сложете малко зехтин и поставете котлетите в тигана с мазната страна надолу, за да може да се стопи и карамелизира.

Гответе около 3-4 минути, след това гответе 3 минути от едната и 2-3 минути от другата страна в зависимост от дебелината, без да увеличаване котлона. Извадете и оставете да починат за 2-3 минути.

Поднесете котлетите топли с изпечените зеленчуци, пише goodlife.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сега е така

    4 1 Отговор
    Само политиците и журналистите им могат да си позволят такава скъпа рецепта.За народа боб или леща.
  • 2 !!!

    2 2 Отговор
    Не виждам смисъл агнешкото да се подправя (разваля) с розмарин.
  • 3 Парвенющина

    2 1 Отговор
    За има-няма десетина минути готвене ръфаш като куче агнешкото и викаш "уаааууу". Че то картофите се готвят много по-дълго, майстори на черпаците.
  • 4 много вкусно

    2 1 Отговор
    агнешкото го ядат и мохамеданите . Със зеле ще е мазно и ароматно . Класиката е с червен пипер и сол голямо парче ненарязано сложено в тава с едронарязан пресен картоф . Пече се по-дълго . Червено вино и студена вода пасват към турската манджичка . Мнннооогггоооо вкусно .
  • 5 надарена кака

    0 3 Отговор
    Не бих ги яла,не обичам чесън.

    Коментиран от #6

  • 6 БраТ ПиТ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "надарена кака":

    Ще го "ядеш" нечесан тогава...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.