12 Май, 2024 10:05 3 021 8

Рецепта на деня: Пухкава баница

  • пухкава-
  • баница-
  • какво да сготвя

Добавете сода за повече обем на вашата баница

Рецепта на деня: Пухкава баница - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1/2 кг кори за баница;
  • 5 яйца;
  • 400 г кисело мляко;
  • 400 г сирене;
  • 100 мл. олио;
  • 1 ч.л. сода.

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват в дълбока купа и след това към тях се добавят киселото мляко и содата. Отново се разбива. После се добавят олиото и натрошеното сирене и сместа се разбърква старателно.

В намазана с олио тавичка се редуват готови кори за баница и няколко лъжици от плънката. Важно е плънката да се разпредели така, че баницата да не остане суха в краищата си.

Това се прави до изчерпване на количествата, като баницата се завършва с ред от заливката. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 30 до 45 минути. След като се извади от фурната, се напръсква с малко студена вода, покрива се с вестник и кърпа и се оставя за 5 минути. След това се реже на парчета и се сервира, пише 1001recepti.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бендида

    20 2 Отговор
    Наистина става пухкава. Обаче содата трябва да се,, активира", по тази причина тя се добавя в киселото мляко, а не директно в сместа. Не съм спец, личен опит. :)
  • 2 Идън

    7 0 Отговор
    Потапям корите в подсолена вода за секунди след като съм приготвила плънката. За содата- Бендида е права-тя се слага в киселото мляко. По- удобно ми е да навивам корите - за да не режа .В Преди да пека слагам малко масло тук- там отгоре. и не я пръскам с вода.Покривам с плътна кърпа.
  • 3 Баница от Жеравна

    4 0 Отговор
    Поднесена ни я на закуска, уникално пухкава. Питам жената, тя с досада отговори "ми баница кът баница" и си замина, защото трябваше да занесе и на съседните къщи. Разгледах я внимателно и видях, че корите са били навити, после нарязани и по височината наредени,като и имало и 2-3 кори на дъното, за да не се разтича пълнежът./беше от сирене/. После залива с разбити яйца и газирана вода. Направих я вкъщи, по навик обърнах горещата тава върху решетка в друга тава и като поизстина.....забравих за диети и всичко останало.

    Коментиран от #4

  • 4 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баница от Жеравна":

    Звучи привлекателно- ще си го запиша. Благодаря!

    Коментиран от #5

  • 5 Ще ти се получи

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    Само не навивай корите стегнато. Олиото и краве масълце отгоре както за баница.Ти си от малкото реалисти, с които имаме сходни възгледи по доста теми/извън темата, но не съвсем - човек, който си познава възможностите и каквото прави, го прави добре/.

    Коментиран от #7

  • 6 Дедо Ви

    2 1 Отговор
    Четох ви коментарите! Яли сте Баница... ама на сън! Има една "урудка" тънка и дълга тояжка ТОЧИЛКА и викат, брашно съвсем обикновено, майстор/ка и праз! И по възможност фурна на ДЪРВА! Дано имате късмет да опитате... Щото майсторите драстично намаляха...
  • 7 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ще ти се получи":

    Хора- много. Човеци- малко.Всичко най- добро на теб.
  • 8 Пенсионер

    0 1 Отговор
    Като изгасиш содата, няма въглероден двуокис, който да направи баницата пухкава. Не преписвайте рецепти на невежи . След изгасянето се осъществява реакция " неутрализация " с крайни продукти сол и вода.( Учи се в прогимназията.)