22 Ноември, 2024 14:45 761 12

8 здравословни ползи от физалиса

  • физалис-
  • плод-
  • ползи за здравето

Ето защо да добавите този малък златист плод към меню си

8 здравословни ползи от физалиса - 1
Снимка: Shutterstock

Физалисът, често наричан „перуанска череша“ или „златно зрънце“, е изключително полезен плод, който все повече набира популярност сред почитателите на здравословния начин на живот. Този малък златист плод, обвита в тънка обвивка, не само впечатлява с вкуса си, но и предлага множество здравословни ползи. Нека разгледаме защо трябва да добавите физалиса към своето меню.

1. Богатство на хранителни вещества

Физалисът е истинска витаминна бомба. Той е изключително богат на:

  • Витамин С – мощен антиоксидант, който подпомага имунната система, предпазва клетките от увреждане и стимулира производството на колаген.
  • Витамин А – полезен за зрението, кожата и здравето на костите.
  • Витамин В-комплекс – подобрява енергийния метаболизъм и поддържа нервната система.

Освен това, физалисът съдържа важни минерали като калий, фосфор и магнезий, които са необходими за оптималната функция на мускулите и сърцето.

2. Подобрява имунната система

Физалисът е изключителен помощник в укрепването на имунитета. Благодарение на високото съдържание на витамин С и антиоксиданти, той помага на организма да се бори с инфекции и възпаления. Редовната му консумация може да намали риска от простудни заболявания, особено през зимния сезон.

3. Помага за регулирането на теглото

Този плод е нискокалоричен и богат на фибри, което го прави отличен избор за хора, които искат да отслабнат или да поддържат здравословно тегло. Фибрите в физалиса насърчават чувството на ситост, подобряват храносмилането и подпомагат здравето на червата.

4. Мощен антиоксидант

Физалисът съдържа антиоксиданти като флавоноиди и полифеноли, които предпазват тялото от оксидативен стрес. Те не само забавят стареенето, но също така намаляват риска от хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови проблеми и рак.

5. Ползи за здравето на очите

Благодарение на високото съдържание на каротеноиди, физалисът играе важна роля за поддържане на добро зрение. Редовната му консумация може да помогне за предотвратяване на дегенерацията на макулата и други очни проблеми, свързани с възрастта.

6. Регулира нивата на кръвната захар

Физалисът е полезен за хора с диабет или преддиабетни състояния. Проучванията показват, че екстрактът от физалис може да помогне за регулиране на кръвната захар, благодарение на ниския гликемичен индекс и високото съдържание на фибри.

7. Противовъзпалителни свойства

Този плод съдържа вещества като withanolides, които имат мощен противовъзпалителен ефект. Те помагат за облекчаване на болки, причинени от артрит или други възпалителни състояния, като същевременно подпомагат възстановяването на тъканите.

8. Подобрява сърдечното здраве

Физалисът е богат на калий, който помага за поддържане на нормално кръвно налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите в плода предпазват сърдечните клетки от увреждане, а фибрите помагат за намаляване на лошия холестерол.

Как да включите физалиса в менюто си?

Физалисът може да бъде добавен към различни ястия, като:

  • Смути – Комбинирайте го с други плодове за освежаваща напитка.
  • Салати – Добавете го към зелени салати за екзотичен вкус.
  • Десерти – Украсете торти, пайове или кремове с този елегантен плод.
  • Сушен физалис – Перфектна здравословна закуска или добавка към зърнени закуски.

Физалисът е не само вкусен, но и невероятно полезен плод, който заслужава място на трапезата ви. Независимо дали искате да укрепите имунитета си, да подобрите храносмилането или просто да добавите здравословен акцент към диетата си, физалисът е чудесен избор. Опитайте го и се насладете на ползите за здравето и неповторимия му вкус!


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владетел

    0 4 Отговор
    Мега щастлив съм, видях в бъдещето моите врагове по гробовете 🤣🥳🤭✡️
  • 2 Ели Енчева

    4 2 Отговор
    По нашите пазари не съм виждал физалис някъде.
  • 3 глоги

    2 4 Отговор
    Не си виждалА. Не бързай,като пишеш!

    Коментиран от #4

  • 4 Реплика

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "глоги":

    Не бързай, КОГАТО пишеш!
  • 5 Ивелина Станкова

    3 0 Отговор
    По телевизора не са давали този плод.
  • 6 За хората

    4 1 Отговор
    в родината му само !
  • 7 Чешър коте

    1 2 Отговор
    ДУПЛИКА:Не бързай,КАТО пишеш!
  • 8 Хасковски каунь

    1 0 Отговор
    Става ли за мезе на червено вино? Иначекато гледам за сичко друго става
  • 9 тия дни

    1 0 Отговор
    ще отскоча до Перу на пазар и ще донеса няколко щайги "перуанска череша", щото е много полезна.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Баба ти

    0 0 Отговор
    Както винаги някой измисли топлата вода.
    Навсякаде по света го наричат земна Череша няма много голями климатични претенции.Основно се използва за украса на сладкиши и торти .Вкусно е когато е узряло добре. Може да го отглеждаш даже и в саксия за предпочитане инаше на двора няколко плода да забравиш и го имаш навсякаде следваяата година като плевел е .Обаче след 1 -2 години изчезва можеби се изражда.Принципно няма голяма хранителна стойност полезно като виски плодове които има нисък гликемичен индекс
  • 12 Баба ти

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "тия дни":

    Плодът се отглежда основно в северна америка.Незнам от къде изкопаха това име перуанска череша.В перу нямат сигорно и идея за това.Това е като името българси клкек в бодибилдинга.Никой в Бг няма и идея защо са го нарекли така.