Рецепта на деня: Празнично пълнено пиле върху кисело зеле

17 Януари, 2025 10:05 1 277 11

  • пълнено пиле-
  • кисело зеле-
  • ориз-
  • дробчета-
  • какво да сготвя

Вкусно и ароматно ястие за цялото семейство

Рецепта на деня: Празнично пълнено пиле върху кисело зеле - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • пиле - около 2 кг;
  • лук - 1 глава;
  • гъби - 200 г;
  • моркови - 2 бр.
  • пилешки дробчета - 300 г;
  • кисело зеле - 1/2 /малка зелка/;
  • сол;
  • черен пипер;
  • червен пипер;
  • чубрица;
  • джоджен;
  • дафинов лист - 1 бр.;
  • масло - 125 г;
  • олио - 1 к.ч.

Начин на приготвяне:

Пилето се измива, подсушава и се натрива с леко разтопеното масло отвън и отвътре.

Натрива се със солта, черния пипер и червения пипер и се оставя настрани. В малко мазнина се задушават лукът и морковът, нарязани на ситно, и пилешкия дроб.

Добавя се оризът, разбърква се, докато стане прозрачен и се залива с 3 ч.ч. вода. Овкусява се с подправките и се оставя да къкри на слаб огън, докато оризът се свари.

През това време зелето се реже на ситно и се нарежда в тавата. Овкусяваме с червен и черен пипер и заливаме с 1 к.ч. олио.

Пълним пилето с плънката и поставяме върху зелето. Заливаме продуктите с 2 ч.ч. вода, добавяме 1 бр. дафинов лист и поставяме в предварително загрята фурна на 200 градуса.

След като заври намаляваме фурната на 180 градуса и печем пилето 2 часа. Сервираме, докато е още топло, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    4 7 Отговор
    Браво , г- жо Маринова ! Развивате се положително в кулинарията !

    Коментиран от #8, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Владетел

    3 0 Отговор
    Ани цветанова, би ли наточила млякото?
  • 4 456

    7 2 Отговор
    В необходимите продукти има ГЪБИ ,а в начина на приготвяне ОРИЗ.
    Кое е правилното?

    Коментиран от #6

  • 5 еха 4 кг ядене

    4 0 Отговор
    2 кг зеле, отгоре 2,5 кила пиле с гъби и дробчета . доста яшно семейство . за тате 3 кила , за мама 600 грама и за 2 деца по 450 грама . такова ядене ще падне . много са подправките . това е лошо . и зелето е кисело . тежката кокоща миризма ще обърка дегустаторите . без алкохол на масата няма да мине . ако е на супа - около 6 кг ще е . Нещо кат Борш . наситно и вода . така ще лапат по 2-3 пъти . Любопитно .
  • 6 Пенев

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "456":

    1 чаша ориз. Гъби по желание, ако ги харесваш с аромат на джоджен.

    Коментиран от #11

  • 7 дядо поп

    3 0 Отговор
    Плънката може да си я направиш каквато искаш , но ако пилето предварително е обезкостено става нещо чудесно.
  • 8 Въобще не се

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Развива! В необходимите продуктите е пропуснала ориза!
    Слаб 2!
  • 9 Грета Гарбо

    4 0 Отговор
    Уволнете готвача! Първо: Изпуснал е ориза. Вероятно 1 чаена чаша, щом го готви с 3 чаени чаши вода. Второ: Една ч.ч. ориз, набъбнал в 3 ч. ч. вода - ще стигне за плънката на 3 пилета. Трето. Като сготвиш ориза и после го печеш и с пилето - става каша. Четвърто: Зелето си пуска сока и пилето също, + 2 ч. ч. вода - става супа. Направо да бяхте писали "Пиле-супа с ориз и кисело зеле". Редактор, който умее да готви, трябва да чете рецептите, макар и взети от други сайтове.
  • 10 М. Мартинова

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    С кулинарията съм била винаги О.К. Но мерси за комплимента, все пак!
  • 11 456

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пенев":

    Знам. Вариантите са много. Въпросът ми беше реторичен, заради неправилното и подвеждащо съдържание.