Необходими продукти:
За тестото:
- хрупкави бисквити;
- 500 мл прясно мляко;
- 2,5 ч.л. царевично нишесте;
- 3 супени лъжици захар;
- 1 жълтък;
- 0.10 мл ванилова есенция.
За глазурата:
- 4 супени лъжици захар;
- 2 ч.л. какао на прах;
- 1 супена лъжица прясно мляко;
- 50 г масло.
Начин на приготвяне:
Разделете млякото на 2 равни части. Една част сложете на котлона да заври. В останалото мляко разбъркайте нишестето. В млякото с нишесте разтворете захарта, добавете ваниловата есенция или ванилия на върха на ножа, както и жълтъка. Разбийте сместа с тел и внимателно я изсипете във врящото мляко при непрекъснато разбъркване. Варете, докато се сгъсти – 5 минути.
По желание може да приготвите и крема от видеото, ако не ви притеснява количеството сметана и нямате време за варен крем: 2 пак. ванилов пудинг без варене, 3 1/2 чаши пълномаслено прясно мляко, 250-300 гр. разбита сметана.
Готовия пудинг покрийте с фолио и пъхнете в хладилника да се охлади.
Вземете подходяща форма или тава, покрийте я с фолио. Разпределете слой от бисквитите, след това – слой от пудинга. Продължете да редувате така. Последният слой трябва да е от бисквити.
Пригответе шоколадова глазура: смесете захарта и какаото, добавете млякото. Сложете в малка тенджерка на котлона. Когато масата започне да ври, добавете маслото. Разбъркайте, докато маслото се разтопи напълно. Махнете от огъня, охладете леко и залейте с глазурата готовия десерт.
Сложете тортата в хладилника за една нощ и след това се насладете на перфектния ѝ вкус, пише flagman.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 456
10:37 13.03.2025
2 "За тестото"
11:29 13.03.2025
3 Сюзън
12:50 13.03.2025