16 Юни, 2024 19:32 2 967 5

Зеленчуците, с които не трябва да прекаляваме

  • зеленчуци-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • зелени зеленчуци-
  • прекаляване

Колкото и да са полезни, трябва да внимаваме по колко от тези зеленчуци консумираме

Зеленчуците, с които не трябва да прекаляваме - 1
Снимка: Shutterstock

Зеленчуците са жизнено важни за всяка здравословна диета. Те осигуряват основни витамини, минерали и фибри, необходими за оптимално здраве. Въпреки че много зелени зеленчуци са полезни и необходими за здравето ни, някои от тях могат да причинят проблеми, ако се консумират в излишък.

От Edna.bg споделят пет често срещани зелени зеленчука, които трябва да консумирате умерено, заедно с причините зад тези препоръки.

Докато тези зелени зеленчуци предлагат множество ползи за здравето, важно е да знаем, че умереността е ключова. Като сте наясно с потенциалните странични ефекти от прекомерния прием на тези храни, можете да включите разнообразие от различни зеленолистни в диетата си, за да поддържате балансирана и разнообразна диета. Винаги слушайте тялото си и коригирайте съответно приема си въз основа на вашите индивидуални нужди и толерантност.

1. Спанак

Спанакът е богат на хранителни вещества, включително витамин А, витамин С, витамин К, фолат и манган. Той също така съдържа антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които са полезни за здравето на очите. Въпреки това, спанакът съдържа и оксалова киселина, която може да образува камъни в бъбреците или да влоши съществуващите такива при хора, предразположени към този проблем. Освен това, подобно на други храни с високо съдържание на фибри, прекомерният прием на спанак може да причини храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове и диария. За да избегнете тези потенциални странични ефекти, ограничете приема си до една до две чаши сварен спанак на ден.

2. Броколи

Броколите са невероятно питателни, предлагащи добро количество витамин С, витамин К, фолат и фибри. Те също така съдържат глюкозинолати - съединения, за които е известно, че имат противоракови свойства. Въпреки това, броколите могат да бъдат трудни за смилане за някои хора, което води до храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове и дискомфорт. За да избегнете тези симптоми, опитайте леко да сготвите броколите, за да ги направите по-лесно смилаеми, или изберете други кръстоцветни зеленчуци като карфиол или брюкселско зеле.

3. Аспержи

Аспержите са известни със своите ползи за здравето на сърцето поради високото си съдържание на фибри, калий и витамини К и В6. Те също така съдържат съединения, наречени аспарагин и аспарагусова киселина, които могат да причинят неприятна миризма на урина след консумация. Това се случва, защото тези съединения се метаболизират от чревните бактерии, което води до производството на серни газове. За да сведете до минимум миризмата, гответе аспержите добре преди консумация и пийте много вода, за да помогнете за разреждането на газовете.

4. Къдраво зеле

Къдравото зеле е пълно с витамини А, С и К, както и с различни антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Съдържа обаче и големи количества оксалати, които могат да се свържат с калция в тялото ви и да образуват кристали в бъбреците. Тези кристали могат да причинят силна болка и потенциално увреждане на бъбреците. За да намалите риска от камъни в бъбреците, ограничете приема си на къдраво зеле и изберете алтернативи като швейцарско манголд или кейл.

5. Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е отличен източник на витамини С и К, както и на фолат и фибри. Въпреки това, той също така съдържа рафиноза - захар, която тялото ви не може да усвои напълно. Когато рафинозата достигне дебелото черво, бактериите я разграждат, произвеждайки газ, който може да причини дискомфорт като подуване на корема, газове и стомашни спазми. За да предотвратите тези симптоми, опитайте постепенно да увеличите консумацията си на брюкселско зеле и избягвайте да го комбинирате с други богати на рафиноза храни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фестъс

    10 0 Отговор
    С пържените картофи не трябва да прекалявате.
  • 2 Механик

    11 1 Отговор
    Все по-тъжно ми става за милите ми (покойни вече) баби.
    Без "код жълто" и "код червено", без инфлуенсъри които да им казват ккаво да ядат и какво не...Как са живяли тия женици и в какъв риск?
    п.п.
    Да, брюселското зеле и всичко идващо от Брюксел е патогенно.
  • 3 Бендида

    19 0 Отговор
    Предполагам, че е така, но много зловещо звучи.
    Спанак, броколи и брюкселско- образуват газове.
    Аспержи - серни газове.
    Горките вегани и близките им.

    Коментиран от #4

  • 4 Дюдю

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бендида":

    Къдравото зеле пък кристали в бъбреците. Да се замени с швейцарско манголд което за първи път го чувам. Също звучи зловещо. 😉
  • 5 Баба Гица

    5 0 Отговор
    Аз предпочитам червените зеленчуци, на кокал расли. На поляна пасли