С наближаването на Никулден все повече хора се отправят към рибните магазини или поне към най-близкия супермаркет, за да изберат прясна и вкусна риба за празничната вечеря. Най-очевидният избор са шаранът и скумрията, но има и други риби, чиито качества често пренебрегваме.
Рибата често е сочена като една от най-здравословните храни, предоставяща редица ползи за здравето. Богата на омега-3 мастни киселини, висококачествени протеини, витамини и минерали, тя е отличен избор за балансирано хранене. Но не всяка риба е еднакво полезна. Диетолозите съветват кои видове риба да изберем и кои е по-добре да избягваме.
Най-полезните риби
Сьомга: Звездата на здравословното хранене
Сьомгата е една от най-препоръчваните риби от здравните експерти. Лаури Райт, регистриран диетолог и асистент-професор в Университета на Южна Флорида, споделя:
"Сьомгата е сред най-добрите избори за здравословна риба. Тя е богата на омега-3 мастни киселини, които подпомагат здравето на сърдечно-съдовата и нервната система, както и на висококачествени протеини."
Омега-3 мастните киселини намаляват риска от сърдечни заболявания, понижават кръвното налягане и триглицеридите, като същевременно имат противовъзпалителни свойства, полезни за хора с артрит.
Сардини: Малки, но мощни
Сардините са богати на еикозапентаенова (EPA) и докозахексаенова (DHA) киселини – видове омега-3 мастни киселини, които осигуряват антиоксидантни и сърдечно-здравословни ползи. Те също са източник на калций, витамин D и са достъпни като цена.
Идеи за консумация:
- Намажете крекер с горчица и добавете сардина.
- Задушете сардини с чесън, лук и лимонов сок и поднесете с ориз.
- Използвайте сардини като заместител на пушената сьомга върху печена филийка.
Халибут: Богатство от селен
Халибутът (камбала) е източник на селен – мощен антиоксидант, който намалява възпаленията и оксидативния стрес, споделя диетологът Мишел Роутенстайн. Тази риба също е богата на витамин B6, важен за имунната, нервната и чернодробната система.
Риби, която да избягваме
Не всички риби са еднакво добри за здравето. Ето кои видове трябва да консумирате с повишено внимание:
- Тилапия: Според Роутенстайн тилапията съдържа високи нива на замърсители, антибиотици и омега-6 мастни киселини, които могат да имат про-възпалителен ефект.
- Акула: Богата на живак, тя е опасна за бременни жени и деца, предупреждава Лаури Райт. Освен това, популацията на акулите е застрашена.
- Риба тон: Въпреки че е богата на витамини B6 и B12, рибата тон съдържа високи нива на живак. Диетолозите препоръчват консумацията ѝ да бъде ограничена до 1-2 порции на седмица, особено за деца и жени в детеродна възраст.
Какво да изберем?
Здравните експерти съветват да избираме риби с ниско съдържание на живак и високо съдържание на полезни мазнини и витамини, като сьомга, сардини, халибут и червен снапер (мангрова риба). Избягвайте риби с високи нива на замърсители, като тилапия, пангасиус, акула и определени видове риба тон.
Включването на правилните видове риба в менюто ви може да подобри здравето ви и да внесе разнообразие в ежедневното ви хранене. Не се страхувайте да експериментирате с рецепти и да откривате нови вкусове.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Хохо Бохо
Коментиран от #6
16:06 05.12.2024
2 Име
16:12 05.12.2024
3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣
16:14 05.12.2024
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Баракуда
16:27 05.12.2024
6 Точно!
До коментар #1 от "Хохо Бохо":
За ядене става сьомгата която си хванеш сам в някоя норвежка планинска река!16:28 05.12.2024
7 Леля Гошо
Коментиран от #9
16:50 05.12.2024
8 Слави
16:53 05.12.2024
9 Слави
До коментар #7 от "Леля Гошо":
Искаш да кажеш не "евтино замразено пиле" а развалено евтино замразено пиле...16:54 05.12.2024
10 Макробиолог
17:22 05.12.2024
11 дядо поп
20:39 05.12.2024
12 Варна
Сьомгата не е чиста риба най- малкото защото се гледа в морето и се храни с изкуствена храна. - Големият проблем в момента е пластмасата в моретата, която превръща рибата в контейнер за микропластмаси, който после ядем.
19:21 10.12.2024