Кои са най-полезните и най-вредните риби за здравето

5 Декември, 2024 15:58 2 730 12

  • риба-
  • риби-
  • здравословно хранене-
  • полезно-
  • храна-
  • никулден

Диетолози съветват да хапваме повече сьомга, сардини и халибут

Кои са най-полезните и най-вредните риби за здравето - 1
Снимки: Shutterstock

С наближаването на Никулден все повече хора се отправят към рибните магазини или поне към най-близкия супермаркет, за да изберат прясна и вкусна риба за празничната вечеря. Най-очевидният избор са шаранът и скумрията, но има и други риби, чиито качества често пренебрегваме.

Рибата често е сочена като една от най-здравословните храни, предоставяща редица ползи за здравето. Богата на омега-3 мастни киселини, висококачествени протеини, витамини и минерали, тя е отличен избор за балансирано хранене. Но не всяка риба е еднакво полезна. Диетолозите съветват кои видове риба да изберем и кои е по-добре да избягваме.

Най-полезните риби

Сьомга: Звездата на здравословното хранене

Сьомгата е една от най-препоръчваните риби от здравните експерти. Лаури Райт, регистриран диетолог и асистент-професор в Университета на Южна Флорида, споделя:
"Сьомгата е сред най-добрите избори за здравословна риба. Тя е богата на омега-3 мастни киселини, които подпомагат здравето на сърдечно-съдовата и нервната система, както и на висококачествени протеини."

Омега-3 мастните киселини намаляват риска от сърдечни заболявания, понижават кръвното налягане и триглицеридите, като същевременно имат противовъзпалителни свойства, полезни за хора с артрит.

Сардини: Малки, но мощни

Сардините са богати на еикозапентаенова (EPA) и докозахексаенова (DHA) киселини – видове омега-3 мастни киселини, които осигуряват антиоксидантни и сърдечно-здравословни ползи. Те също са източник на калций, витамин D и са достъпни като цена.

Идеи за консумация:

  • Намажете крекер с горчица и добавете сардина.
  • Задушете сардини с чесън, лук и лимонов сок и поднесете с ориз.
  • Използвайте сардини като заместител на пушената сьомга върху печена филийка.

Халибут: Богатство от селен

Халибутът (камбала) е източник на селен – мощен антиоксидант, който намалява възпаленията и оксидативния стрес, споделя диетологът Мишел Роутенстайн. Тази риба също е богата на витамин B6, важен за имунната, нервната и чернодробната система.

Кои са най-полезните и най-вредните риби за здравето

Риби, която да избягваме

Не всички риби са еднакво добри за здравето. Ето кои видове трябва да консумирате с повишено внимание:

  • Тилапия: Според Роутенстайн тилапията съдържа високи нива на замърсители, антибиотици и омега-6 мастни киселини, които могат да имат про-възпалителен ефект.
  • Акула: Богата на живак, тя е опасна за бременни жени и деца, предупреждава Лаури Райт. Освен това, популацията на акулите е застрашена.
  • Риба тон: Въпреки че е богата на витамини B6 и B12, рибата тон съдържа високи нива на живак. Диетолозите препоръчват консумацията ѝ да бъде ограничена до 1-2 порции на седмица, особено за деца и жени в детеродна възраст.

Какво да изберем?

Здравните експерти съветват да избираме риби с ниско съдържание на живак и високо съдържание на полезни мазнини и витамини, като сьомга, сардини, халибут и червен снапер (мангрова риба). Избягвайте риби с високи нива на замърсители, като тилапия, пангасиус, акула и определени видове риба тон.

Включването на правилните видове риба в менюто ви може да подобри здравето ви и да внесе разнообразие в ежедневното ви хранене. Не се страхувайте да експериментирате с рецепти и да откривате нови вкусове.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    25 2 Отговор
    На тоя, ако му пратя сьомга, купена тук да я изследва бас ловя, че ще си направи рибена чорба от дипломата. Не живак и антибиотици, направо уран и плутонии микс с всякакви бактерии

    Коментиран от #6

  • 2 Име

    18 1 Отговор
    Всяка риба, само да не е от ферма!
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    11 1 Отговор
    Какви са тези непознати риби, ние да не живеем на Сейшелските острови? Сьомга добре, ама не е за всеки.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Баракуда

    18 0 Отговор
    Най-вредната риба е студената цаца с топла бира през лятото.
  • 6 Точно!

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    За ядене става сьомгата която си хванеш сам в някоя норвежка планинска река!
  • 7 Леля Гошо

    13 1 Отговор
    Дивата сьомга е много полезна и много скъпа. Тук продават сьомга от развъдник, в която има повече боклуци отколкото в евтино замразено пиле

    Коментиран от #9

  • 8 Слави

    6 0 Отговор
    Залагам само на храна от 5те граничещи държави. Хем е пресна хем е евтина. Защо да се пъна да плащам петорно за нещо замразено преди 2-3 години?
  • 9 Слави

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Леля Гошо":

    Искаш да кажеш не "евтино замразено пиле" а развалено евтино замразено пиле...
  • 10 Макробиолог

    6 1 Отговор
    Cьома от фермите в Норвегия е най полезна--съдържа хормони,антибиотици,рибите плуват в собствените си екстременти,скъпа е следователно престижна и ако на децата пубертета им вече почва на 10 годишна възраст значи са хранени правилно с рибен траш и пилета мутанти.
  • 11 дядо поп

    4 0 Отговор
    Като нямате снимка на камбала , по добре не слагайте нищо , от колкото да ни хващате за канарчета.
  • 12 Варна

    0 0 Отговор
    Като човек, който повече от 10 години занимавал се с търговия с риба, смея да твърдя, че статията е писана от дилетанти. В момента по- голямата част от свободно уловените риби са по- замърсени отколкото Пангасиуса, Тилапията и всички риби отглеждани в изкуствени водоеми.
    Сьомгата не е чиста риба най- малкото защото се гледа в морето и се храни с изкуствена храна. - Големият проблем в момента е пластмасата в моретата, която превръща рибата в контейнер за микропластмаси, който после ядем.