Три храни, които никога не трябва да претопляте

10 Декември, 2024 17:15 3 146 3

  • храни-
  • претопляне-
  • рискове за здравето-
  • спанак-
  • ориз-
  • чай

Претоплянето им крие рискове за здравето

Три храни, които никога не трябва да претопляте - 1
Снимка: Shutterstock

Претоплянето на останалата храна е честа практика в ежедневието, но според нутрициониста Харини Бала има три храни, които никога не трябва да претопляме заради потенциални рискове за здравето. Ето кои са те:

1. Спанак

Според експерта спанакът съдържа нитрати, които при варене увеличават съдържанието си. При високи температури, например при претопляне, тези нитрати се превръщат в нитрити – съединения, свързани с повишен риск от рак.

„Моля, не претопляйте спанака си. Консумирайте го веднага след като го сготвите,“ съветва Бала. Освен това тя подчертава, че претоплените зеленчуци могат да съдържат токсични съединения.

2. Чай

Претопленият чай губи своите антиоксидантни свойства, а нивата на танини, които придават горчив вкус, се увеличават. Според Харини Бала, когато чаят се загрее повторно, „спящите“ бактерии в напитката стават активни, което може да представлява риск за здравето.

3. Ориз

Оризът е особено податлив на развитие на вредни бактерии след охлаждане. Бала обяснява, че ако сварите ориз сутринта и го съхранявате в хладилника до следващия ден, има значителен риск от формиране на бактерията Bacillus cereus.

„Bacillus cereus се развива в нишестени храни като ориз и може да предизвика хранително отравяне, често наричано "синдром на пържения ориз". В редки случаи тази болест може да бъде смъртоносна,“ предупреждава експертът.

@dietitianharinibala #wellness #nutritiontips #nutritionist #dietitian ♬ original sound - Harini Bala


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Претопляйте само

    19 1 Отговор
    стари мисирски манджи. Особено от британски учени като тая Тахини.
  • 2 шекер

    10 0 Отговор
    Нутриционистката май не знае, че от многото операции по лицето, на които се е подложила, може да й окапе носът! И да се развият куп болести.
  • 3 Опааа

    21 1 Отговор
    Това за ориза е голяма тъпнЯ!