Проучване показа как аспартамът повишава риска от сърдечни заболявания

21 Февруари, 2025 14:32 794 7

  • аспартам-
  • изкуствени подсладители-
  • подсладители-
  • захар-
  • сърдечни заболявания-
  • кръвоносни съдове

Консумацията на изкуствени подсладители може да доведе до възпаление и увреждане на кръвоносните съдове

Проучване показа как аспартамът повишава риска от сърдечни заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Популярният изкуствен подсладител аспартам може да повишава риска от сърдечни заболявания чрез новооткрит химически механизъм, който засяга стените на артериите, сочи ново проучване.

Учени от Швеция, Китай и САЩ давали на мишки дози аспартам в продължение на 12 седмици, еквивалентни на дневния прием, съдържащ се в около три кенчета диетична газирана напитка при хора. Някои от мишките били генетично модифицирани така, че да нямат критичен за метаболизма ген, което позволявало на инсулина да достига безконтролно ключови рецептори в техните тела.

В сравнение с мишките, които не били изложени на подсладителя, тези, които приемали аспартам, имали по-високи нива на инсулин, засилено възпаление на кръвоносните съдове и повече мастни плаки в артериите – фактори, които увеличават риска от инфаркт и инсулт.

„Важно е да подчертаем, че тези резултати все още не са наблюдавани при хора,“ обяснява физиологът Джеймс Лайпър от Британската фондация за сърдечни заболявания, който не е участвал в изследването.

„Това изследване подчертава необходимостта от допълнителни проучвания, за да се определи дали тези добавки към храната и ефектът им върху инсулиновите нива могат да увеличат риска от сърдечно-съдови събития,“ допълва Лайпър.

Макар изкуствените подсладители и преди да са били свързвани с нарушения в инсулиновата регулация, много аспекти от биологичните механизми, които се крият зад този ефект, все още не са напълно разбрани – именно затова учените провеждат новото изследване.

Изследователите идентифицирали сигнална молекула, наречена CX3CL1, която ставала по-активна при повишени нива на инсулин. Когато премахнали рецепторите за CX3CL1 при мишките, натрупването на опасни плаки в артериите било спряно – доказателство, че тази молекула играе ключова роля за повишаване на риска от сърдечни заболявания и може да бъде цел за бъдещи терапии.

„Обикновено химичните съединения се изчистват бързо от кръвоносната система поради мощния кръвен поток, но CX3CL1 се прикрепя към вътрешната обвивка на съдовете. Там действа като капан, привличайки имунните клетки, докато преминават,“ обяснява съдовият биолог Йихай Цао от Каролинския институт в Швеция.

Негативните ефекти, наблюдавани при мишките, на които е даван аспартам, вероятно се дължат на факта, че този подсладител е около 200 пъти по-сладък от захарта. Това води до свръхстимулация на рецепторите в устата и червата, което предизвиква прекомерно производство на инсулин.

В резултат на това се наблюдават неблагоприятни промени във функционирането на кръвоносната система и развитие на атеросклероза (стесняване на артериите). Разбира се, предстои да се докаже дали същият механизъм се проявява и при хората.

„Изкуствените подсладители са навлезли в почти всички видове храни, така че е наложително да разберем дългосрочния им ефект върху здравето,“ казва Цао.

Въпреки че изкуствените подсладители често се представят като по-здравословна алтернатива на захарта, която също носи редица рискове, те вече са били свързвани с повишен риск от рак, повишена тревожност и нарушения в ученето, според предишни проучвания.

Това обаче не означава, че премахването на изкуствените подсладители и замяната им със захар е по-добрият избор за здравето. Химикът Оливър Джоунс от университета RMIT в Австралия подчертава, че има „няколко притеснения“ относно изследването.

„Ако аспартамът наистина увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания (а това проучване не го доказва категорично), този риск вероятно би бил минимален в сравнение с фактори като диета с високо съдържание на мазнини и захар, както и липса на физическа активност,“ казва Джоунс.

„С други думи, не мисля, че само по себе си това изследване трябва да ни кара да се тревожим повече за диетичните напитки или аспартама.“

Тъй като здравето е резултат от множество фактори, необходими са допълнителни проучвания. Въпреки че експериментите са проведени върху мишки с повишена чувствителност към инсулин, резултатите подчертават как прекомерните нива на този хормон могат да увредят стените на артериите.

„Разбирането на механизмите, чрез които изкуствените подсладители засилват атеросклерозата, е от решаващо значение за превенцията и лечението на сърдечно-съдовите заболявания,“ пишат учените в публикуваната си статия.

Изследването е публикувано в Cell Metabolism.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако

    6 0 Отговор
    То и олиото води до повишен риск от кардиологични заболявания.
  • 2 Читател

    5 0 Отговор
    А в началото на 90-те години... 92-93 година, как само ни увещаваха как това е перфектния заместител на захарта! :) Как едва ли не е супер-здравословно! :) Помня рекламите на "дъвка без захар но с аспартам, за перфектен вкус!".
  • 3 в храните

    4 0 Отговор
    се слага масово заедно с палмата

    Коментиран от #7

  • 4 Само преди

    2 0 Отговор
    Около месец имаше статия, че аспартама причинява рак.
  • 5 Чочо

    1 0 Отговор
    Това да го прочетат от БАБХ!
  • 6 мРНК

    2 0 Отговор
    мРНК причинява сърдечно-съдовите заболявания. Май някой с подобни пресилени мисирщини се опитвах да реабилитира компрометираната мРНК. Но само лапнишараните ваксолюбци, не разбраха, че 15 милиарда техни клетки, при всяка доза ще се инакулират с мРНК и ще бъдат унищожени и заменени със съединителна тъкан. Това е изкуствено състаряване.
  • 7 Грешиш

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "в храните":

    Палмата е полезна, а точно рафинираните масла от семена въведени от Биг Фудс са вредни за сърдечно-съдовата система. Съответно с високо преработените храни, идват кръвното, холестеролът и удърите.